Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна

...
Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна
Коментари Харесай

Имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в София

Екипът на проф. доктор Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Проф. доктор Александър Чирков ” вгради сполучливо изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Пациентът е признат в лечебното заведение, откакто е обезщетен до степен на изписване от друга болница, оповестяват от клиниката.

При проучванията, направени в УМБАЛ „ Чирков “, се откри, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия ”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се редуцира и усилва. Нормалната мощ за редуциране на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра.

Ниските равнища на циркулация не могат да задоволят потребностите на организма с кръв и О2 и пациентът изпада в тежка сърдечна непълнота, от която страдат освен сърцето, само че и всички органи и системи - обиден е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функционалност.

Най-добрият метод на лекуване в тази ситуация е да се извърши сърдечна трансплантация, само че защото донорите са извънредно малко и съвсем липсват, а положението на пациента е животозастрашаващо, единствената опция да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце. Медиците от УМБАЛ “Чирков ”, под управлението на проф. Димитър Петков, правят комплицираната намеса и слагат устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

“Когато сме изчерпали всички благоприятни условия с медикаменти, донори за сърдечна трансплантация съвсем няма, а положението на пациента е животозастрашаващо, тъй като във всеки един миг може да получи съдбовно ритъмно нарушаване, единственият метод да му помогнем е имплантирането на изкуствено сърце ”, разясни проф. Димитър Петков.

Устройството съставлява помпа, която замества функционалността на лявата камера на сърцето и подкрепя работата на органа. Това дава опция на пациентите да бъдат нормализирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация. Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен метод на живот. Те носят дребна чанта с две акумулатори, включени към компютър, които се зареждат от време на време. В случай, че някоя от батериите дефектира, компанията производител има грижата автоматизирано да я размени с нова, тъй като влиза в гаранцията. Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема обикновено и не се одобряват имуносупресори. Лекарствата, които се предписват са антикулаголанти.
След като се възстановят от интервенцията пациентите могат да водят деен метод на живот, без да правят тежка физическа натовареност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР