Екипът на правната защита на девет египтяни трябва да бъде

...
Екипът на правната защита на девет египтяни трябва да бъде
Коментари Харесай

9 мъже, обвинени в причиняване на смъртоносно корабокрушение в Средиземно море, дори не са били екипаж, казва гръцкият екип на защитата

Екипът на правната отбрана на девет египтяни би трябвало да бъде изправен пред съда в Южна Гърция идната седмица, упрекнати в причиняването на едно от най-смъртоносните корабокрушения в Средиземно море обявиха в четвъртък, че ще спорят, че Гърция няма пълномощия по случая, и настояха, че техните клиенти са почтени оживели, които са били незаслужено преследвани.

Деветте, чиято възраст варира от началото на 20-те до началото на 40-те години, би трябвало да бъдат изправени пред съда в южния град Каламата на 21 май по редица обвинявания, в това число контрабанда на мигранти, присъединяване в незаконна организация и причиняване на смъртоносно корабокрушение. Те са изправени пред голям брой доживотни присъди, в случай че бъдат наказани.

Корабът Adriana, препълнен рибарски траулер, е плавал от Либия за Италия със стотици търсещи леговище на борда, когато потъна на 14 юни в интернационалните води край югозападната крайбрежието на Гърция.

Точният брой на хората на борда в никакъв случай не е бил открит, само че оценките варират от към 500 до повече от 700. Само 104 души са оживели - всички мъже и момчета от Сирия, Египет, Пакистан и двама палестинци - и бяха открити към 80 тела. Плавателният съд потъна в една от най-дълбоките зони на Средиземно море, правейки напъните за възобновяване съвсем невъзможни.

Гръцките юристи, които съставляват защитния екип, приказваха по време на конференция в Атина в четвъртък. Те настояват, че клиентите им са почтени, като споделят, че и деветимата обвинени са плащали на пасажери, които са били неправилно разпознати като членове на екипажа от други оживели, които са дали показания под насила единствено часове откакто са били избавени.

Деветте „ са инцидентни хора, са прекарали хора, които са платили същите суми като всички останали, с цел да подхващат това пътешестване до Италия за по-добър живот, и те са упрекнати, че са част от екипа за контрабанда “, сподели юристът и член на екипа на отбраната Вики Агелиду.

В този материал без дата, възложен от гръцката брегова защита в сряда, 14 юни 2023 година, десетки хора седят на очукана рибарска лодка, която по-късно се прекатурна и потъна край Южна Гърция. (Гръцката брегова защита посредством AP, файл)

Димитрис Чулис, различен юрист и член на правния екип, сподели, че гръцките управляващи са показали обвинените като членове на екипажа след показания на девет други оживели, които са ги разпознали, че са направили толкоз елементарни неща като подаването на бутилки с вода или части плодове на други пасажери.

„ Вече съвсем година девет души са в пандиза, без да знаят защо са в пандиза “, сподели Чулис.

„ За мен е Много е тъжно да посетя и да видя хора в пандиза, които не схващат за какво са там “, добави той.

Докато „ Адриана “ плаваше в интернационалните води, регионът беше в зоната на отговорност на Гърция за търсене и избавяне. Гръцката брегова защита е следила кораба през целия ден, без да се опита да избави хората на борда. Патрулна лодка и минимум два търговски кораба са били наоколо, когато траулерът се прекатурна и потъна.

След потъването някои оживели споделиха, че бреговата защита се е опитвала да изтегли лодката, когато е потънала, а правозащитници упрекнаха гръцките управляващи, че са провокирали корабокрушението, до момента в който са се опитвали да изтеглят лодката отвън зоната на отговорност на Гърция.

Гръцките управляващи отхвърлиха обвиняванията за предизвикателство на корабокрушението и настояха, че членовете на екипажа на траулера са отказали да одобри помощ от намиращите се наоколо търговски кораби и от гръцката брегова защита.

Отделно следствие, провеждано от военноморския съд на Гърция, към момента не е стигнало до никакви изводи и екипът на отбраната не е получил никакви достъп до която и да е част от него.

Екипът на отбраната на Египет също твърди, че защото корабокрушението е станало в интернационалните води, гръцките съдилища нямат пълномощия да преглеждат делото и отбраната ще изиска делото е прекъснато на тези учредения, когато процесът стартира в Каламата идната седмица.

Гърция се намира около един от най-популярните направления към Европейския съюз за хора, бягащи от война и беднотия в Близкия изток, Африка и Азия. Докато множеството от тях минават към островите в източно Егейско море на страната от близкото турско крайбрежие, други се пробват да заобиколят Гърция напълно и да се насочат от Северна Африка към Италия през по-дългия и рисков средиземноморски маршрут.

В четвъртък бреговата защита на Гърция заяви, че 42 души са били избавени, а други трима се считат за изчезнали, откакто лодка с мигранти е изпратила сигнал за помощ, до момента в който е плавала на юг от гръцкия остров Крит.

Длъжностни лица споделиха, че са били предизвестени от италианската брегова защита през нощта за лодка в неволя на 27 морски благи южно от Крит. Гръцката брегова защита сподели, че 40 души са били избавени от намиращи се наоколо кораби, а други двама са били избавени от хеликоптер на гръцкия флот.

В ход е интервенция по търсене и избавяне на трима души, за които оживелите оповестяват, че към момента са в неопределеност. Не беше ясно на какъв кораб са били пасажерите или за какво лодката е изпратила сигнал за помощ.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР