Екипът на отделението по реанимация на болницата във Велико Търново

...
Екипът на отделението по реанимация на болницата във Велико Търново
Коментари Харесай

Медицинско чудо във Велико Търново! Спасиха мъж, поел отрова пет пъти над смъртоносната доза

Екипът на отделението по реанимация на болничното заведение във Велико Търново излекува 39-годишен мъж, попаднал в извънредно тежко положение, несъвместимо с живота. Пациентът е прекарал 2 месеца в здравната конструкция, като през това време експертите положили неимоверни старания за възобновяване му дружно с единствения токсиколог в региона доктор Виолета Пашова. В последна сметка индивидът към този момент е у дома, храни се самичък, върви и няма увреждания и неприятни провали върху организма, написа " Борба ".

„ Пациентът е опитал да се самоубие, като изпива 100 мл препарат „ Нуреле”. Това е фосфорно органично съединяване пестицид, който се употребява за растителна отбрана в земеделието. Смъртоносната доза е 20 мл, а той е поел пет пъти над нея ", изясни началникът на отделението доктор Сибила Маринова. Тя съобщи, че мъжът е признат в звеното на 18 декември и поради тежкото му положение никой от лекарите не вярвал, че ще оживее.

По време на лекуването 39-годишният пациент бил на апаратна вентилация, многократни хемодиализи, трахеотомия и последователно почнал да се възвръща. Първоначално бил мъчно контактен и буйствал, само че когато пристигнал в ясно схващане, почнал да спомага на лекарите. Лека-полека почнал да се възвръща, а когато се подобрил, физиотерапевтите идвали на място в реанимация, с цел да го раздвижват.

„ Отравянето с фосфорно органични съединения блокира ензима холинестераза, а веществата, които се получават в организма, също са токсични.
Иначе казано, отровата визира дишането, секрецията, сърдечната периодичност ", изясни доктор Маринова. Тя уточни, че всеки здрав човек има стойности на въпросния ензим в период от 5000 до 12 000, а при мъжа от Златаришко те били стигнали на практика съвсем до 0. В последна сметка пациентът се възстановил изцяло и на 12 февруари е изписан с холинестераза – 1200. За лекуването му са употребявани 2919 ампули атропин, който е неспецифичен антидот.

„ Когато си тръгваше от отделението, му споделих да не се бърка в Божиите работи и че очевидно не му е време да си отиде от този свят “, добави доктор Маринова. Тя съобщи, че има намерение да опише и разгласява случая за списание по анестезиология и интензивно лекуване, както и да го показа на някои от идните медицински конгреси.

Няма точна статистика какъв брой тъкмо са оживелите хора при сходни тежки отравяния, само че в дългогодишната си токсикологична процедура доктор Пашова няма различен сходен случай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР