Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи усилено

...
Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи усилено
Коментари Харесай

Порожанов е готов за конструктивен дебат по важните селскостопански въпроси

" Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи интензивно и към този момент сме подготвени за провеждането на градивен спор по значимите за селското стопанство въпроси " . Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с изключителните и пълномощни посланици на Швеция Луиз Бергхолм и Финландия Пайви Блинникка.

" Ще съвместим председателството с доста значими тематики за Европейски Съюз . През първото тримесечие на председателството ще създадем структуриран спор по Общата селскостопанска политика (ОСП) пречупена през призмата на многогодишното финансово съглашение. Във фокус ще бъдат и всички останали значими тематики като разбор на цените на земеделските артикули . Има чувствителни браншове, които би трябвало да бъдат следени. Няма да подценим и заболяванията по животните, както и въпросите свързани с рибарството. Готови сме за провеждането на градивно председателство и се веселя, че имаме добра връзка с всички страни ", акцентира министър Порожанов.

От своя страна посланикът на Швеция съобщи, че страната желае да се работи за качествена и ефикасна обща селскостопанска политика . Тя изрази позицията, че ОСП би трябвало да бъде реформирана и че чака с неспокойствие българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Посланиците демонстрираха интерес към настоящото положение на земеделския бранш у нас.

" Селскостопанският бранш в България е на доста високо и конкурентоспсобно равнище. Търговското салдо от аграрни артикули е позитивно за 2016 година , чакаме да бъде същото и за 2017 година ", изясни Порожанов.

По думите му зърнопроизводството в България е на международно равнище във връзка с потребление на нови технологии и произвеждане. Благодарение на средствата от Европейски Съюз отглеждането на животни също набира скорост и към този момент има доста огромни и съвременни ферми , които съблюдават всички екологични условия и условията за хуманно отношение към животните.

Секторът, който има потребност от още усъвършенстване е производството на зеленчуци и плодове . Там също има доста положителни планове, които към този момент дават резултат, добави министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР