Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии

...
Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии
Коментари Харесай

И субсидиите, и пътеките на общинските болници може да бъдат повишени

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа опциите за икономии в бюджета на ведомството, с цел да могат да се покачат средствата, които лечебните заведения получават по методиката за субсидирането им всяка година. Допълнително в границите на договарянията с Българския лекарски съюз по новия рамков контракт ще се преразгледат в детайли логаритмите по клиничните пътеки, по които работят лечебните заведения, с цел да се видят опциите за смяна.

Това стана ясно в сряда след среща сред здравния министър Кирил Ананиев и Сдружението на общинските лечебни заведения. Така беше регистрирано доближаване сред настояванията на лечебните заведения, чийто личен състав в понеделник излезе на алегоричен едночасов митинг, и позицията на министерството. В понеделник ведомството пое ангажимент единствено за повишение цените на пътеки и облекчение на условията в някои медицински стандарти, само че не се ангажира с по-висока дотация за общинските лечебни заведения.

Тогава стана ясно, че по методиката за субсидиране общинските лечебни заведения ще получат 28.5 млн. лв. за действия като незабавна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени региони, здравна експертиза и други Сега от министерството търсят опция за нарастване на сумата през запаси в бюджета.

От своя страна Сдружението на общинските лечебни заведения в България ще даде на министерството експертиза при актуализацията на медицинските стандарти, тъй че да бъдат облекчени някои условия.

Ананиев съобщи, че решението на казуса с тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения е обвързван с усъвършенстване на активността им по този начин, че хората да получават качествена здравна помощ и достъп до здравни услуги и в най-отдалечените региони на страната.

" Искаме да имаме опазване на здравето в цялата страна и затова сме подготвени да спомагаме по този начин, че ограниченията, които ще се подхващат, да бъдат ефикасни и да подсигуряват качествено опазване на здравето ", сподели той.

Екипът му имал ясна визия за положението на общинските лечебни заведения и бил подготвен да даде експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения, споделиха още от ведомството.

Сред разискваните проблеми са дефицитът на фрагменти и инсталация, ниските хонорари, медицинските стандарти и други.

Здравният министър разясни, че сега за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички рационални мнения, които постъпят в здравното ведомство.

В понеделник следва втора среща сред представители на сдружението, на министерството и на Здравната каса, на която се чака да бъдат набелязани съответни ограничения за подкрепяне на общинското опазване на здравето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР