Екипът на Министерството на външните работи твърдо защити българския интерес

...
Екипът на Министерството на външните работи твърдо защити българския интерес
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Благодарение на българските дипломати България е активен участник в световните процеси 

Екипът на Министерството на външните работи твърдо отбрани българския интерес в договарянията с Република Северна Македония, съобщи Илияна Йотова

Благодарение на професионализма и всеотдайността на българските дипломати България е не просто наблюдаващ, а деен участник в международните процеси. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските дипломати във връзка Деня на българската дипломатическа работа. Йотова беше формален посетител на приема, проведен от Министерството на външните работи.

„ Ролята на дипломацията е още по-важна през днешния ден, когато войната се завърна в Европа. Няма вероятност свят, в който военните експерти приказват по-силно от дипломатите. Вие сте тези, които би трябвало да върнете Европа на масата на договарянията. Не бива да привикваме с безумството на войната, нашите родители ни завещаха мир и разцвет, това би трябвало да оставим и ние на децата си “, посочи вицепрезидентът. Тя уточни, че България, със своето стратегическо значение и като пълновръстен член на Европейския съюз, би трябвало да бъде в първите редици на тези, които упорстват за мирни договаряния.

Вицепрезидентът Йотова благодари на външния министър в оставка Теодора Генчовска и нейния екип за твърдото отстояване на българската позиция за Република Северна Македония и ги поздрави особено от името на президента Румен Радев. „ На вас се падна най-трудната задача – да разрешите това, което бяха забъркали генерации политици. Тихо, само че неотстъпчиво защитихте интереса на България, макар компликациите, макар личните позиции на някои политици. Президентската институция ви поддържаше и дружно устояхме на натиска. Ще продължим деликатно да следим развиването на процеса “, съобщи Илияна Йотова. Празникът на българската дипломатическа работа съответства с провеждането на първата Междуправителствена конференция сред Северна Македония и Европейския съюз.

В приветствието си вицепрезидентът посочи дейната активност на българските дипломати и поддръжката им за българските общности зад граница.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР