Екипът на марсохода “Опортюнити” се безпокои, че може да го

...
Екипът на марсохода “Опортюнити” се безпокои, че може да го
Коментари Харесай

Марсоходът “Опортюнити” изгуби връзка със Земята

Екипът на марсохода “Опортюнити” се безпокои, че може да го е изгубил поради мощна прашна стихия на алената планета, заяви в. “Индипендънт”.

Бурята е прекратила връзката на “Опортюнити” със Земята. Инженерите се притесняват, че роувърът може да не се разсъни повече и задачата да завърши.

Проблемите започнаха преди няколко дни, когато го доближи бурята, обхванала четвърт от планетата. Тя блокира слънчевата светлина и марсоходът не може да зарежда батериите си. Затова се изключи и всичките му системи не работят. Енергия получава единствено спешният часовник, който го разсънва постоянно, с цел да ревизира наличната сила. Ако роувърът не откри задоволително налична сила, системите още веднъж се изключват.

Специалистите не чакат бурята да премине най-малко още няколко дни. Заради незадоволителната сила те могат да ревизират единствено от време на време положението на “Опортюнити”.

Ако “Опортюнити” не успее да зареди батериите си, може изцяло да изгуби връзка със Земята и задачата, която продължи 15 години, да бъде оповестена за завършила.
Първоначалните проекти за “Опортюнити” бяха да работи 90 дни на Марс. Роувърът е преживявал сходна мощна стихия през 2007 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР