Екипът на GlasNews.bg попадна на сигнал за изхвърлено голямо количество

...
Екипът на GlasNews.bg попадна на сигнал за изхвърлено голямо количество
Коментари Харесай

Сточна гара в София се превърна в сметище на използвани спринцовки и опаковки от Метадон

Екипът на GlasNews.bg попадна на сигнал за изхвърлено огромно количество употребявани спринцовки и десетки опаковки от " Метадон " - опиоид, употребен за лекуване на болежка и като поддържаща терапия или като помощ при детоксикация на хора със взаимозависимост към опиоиди.

Отпадъците са струпани наоколо до Сточна гара в столицата, до ТУБ диспансера и възмутиха огромна част от столичани.



Снимки: Петър Иванов

Не е ясно кой и за какво е изхвърлил рисковите боклуци на въпросното място, само че по закон това е жестоко нарушаване и следва съответните органи да се самосезират.

Правилното изхвърляне на спринцовки и инсулинови игли на съответните за тях места предотвратява повторното потребление на такива материали. Потребителите не би трябвало да ги изхвърлят в несортирани боклуци. Използваните игли могат да предават инфекции и вируса на човешкия имунодефицит (HIV), както и хепатит B и C. Съществуват и повече от 20 болести, популяризирани по кръвен път, които могат да бъдат предадени.

Контейнерите, в които би трябвало да се изхвърлят клинични боклуци би трябвало да са компактно затворени, устойчиви на пронизване, водонепропускливи, ясно обозначени със знак за биоопасност.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР