Екипът на Дейвид Чарди от Научния институт по екзопланети на

...
Екипът на Дейвид Чарди от Научния институт по екзопланети на
Коментари Харесай

Ще разкрие ли голяма загадка от Космоса това откритие на NASA?

Екипът на Дейвид Чарди от Научния институт по екзопланети на НАСА откри за пръв път планета с три слънца, написа изданието Сайънс алърт. Системата KOI-5 е ситуирана в съзвездието Лебед на разстояние 1800 светлинни години от Земята.

Планета KOI-5Ab беше открита благодарение на галактическия телескоп Кеплер още през 2009 година по потъмняването на блясъка на звездата. Тогава тя се разглеждаше като претендент екзопланета. По-късно астрономите идентифицираха две звезди KOI-5B и KOI-5C, които се явиха в компанията KOI-5А.

Сред системите, разполагащи с планети, под 10 % се отнасят към многозвездните.

В новото проучване учените наново анализирали всички събрани данни за системата KOI-5. Оказало се, че към KOI-5А фактически кръжи планета, която евентуално се отнася към газовите колоси.Нейната маса е два пъти по-малка от тази на Сатурн, интервалът на орбитата й е от порядъка на пет земни дни. Самата KOI-5А образува тясна двойна система със звездата KOI-5B, към която орбитира за 30 години.

KOI-5C се намира относително надалеч от своите посестрими с интервал на обиколка към 400 години. От повърхността KOI-5А наподобява като Слънцето от Земята. KOI-5B като Слънцето от орбитата на Сатурн, а KOI-5C - като доста ярка звезда. Орбитата на планетата се намира под ъгъл по отношение на орбитата на KOI-5B, което приказва за вероятни гравитационни разстройства от страна на двойната система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР