Екипът на д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева-Чернева, детско-юношески

...
Екипът на д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева-Чернева, детско-юношески
Коментари Харесай

В Майчин дом извършиха уникална операция на момиче с две матки, две влагалища и един бъбрек

Екипът на доктор Атанас Чернев и доктор Наталия Петракиева-Чернева, детско-юношески акушер-гинеколози от Университетска АГ болница „ Майчин дом “, приложи новаторски действен метод при 11-годишно момиче с рядка вродена особеност на женските полови органи, оповестиха от лечебното заведение.

Лекарите от „ Майчин дом “ използваха минимално инвазивен метод за възобновяване на проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със опазване на репродуктивния потенциал и без нарушение на девствеността. Извършената интервенция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и контузия, с по-бързо възобновяване и опазване на органите.

Поради характерен проблем в развиването на женските полови органи, детето се ражда с две матки, с две шийки и с две влагалища. Едното влагалище приключва сляпо, което провокира съществени проблеми. Аномалията е комбинирана и включва липса на бъбрек от същата страна на сляпо завършващото влагалище.

„ Преди настъпването на менструацията положението на момичето е безсимптомно, само че 6 месеца след началото се появяват остри болки, нормално към месечния й цикъл. Това доста поврежда качеството й на живот и може да бъде причина за трайна увреда на репродуктивните органи. Започва блуждаене по експерти и лечебни заведения, процесът на диагностика е дълъг и сложен, до момента в който не идва подозрението за присъщ проблем “, описа доктор Атанас Чернев.

Родителите на момичето са ориентирани към столична болница, където се открива задържане на огромно количество кръв в едната матка и в сляпо завършващото влагалище, така наречен хематоколпос с хематометра. Едната матка менструира и кръвта се оттича на открито през нейното влагалище, до момента в който другата се цялостни с кръв, уголемява се и кръвта се връща назад през тръбата в таза и корема. Освен тежките болкови рецесии, които предизвиква на дребната пациентка, това положение може да докара и до трайна увреда на репродуктивния уред.

„ Избрахме напълно ендоскопски смесен метод за диагностициране и поправяне на аномалията. Извършиха се по едно и също време лапароскопия и хистероскопия под ултразвуков надзор. Установиха се провали в таза от „ противоположната “ менструация – сраствания на червата към матката, яйчниците и оментума. Отпрепарирахме срастванията и възстановихме естествената анатомия на лявата полуматка, макар съществуването на особеност в репродуктивния тракт, който е с две полуматки, всяка с по една тръба и с по един яйчник, свързани поотделно с шийка и влагалище.

Ендоскопският метод включваше хистероскопия – без да се нарушава девствеността, като резектирахме преградата сред двете влагалища, с цел да може и двете матки да менструират безпроблемно и да извършват всички свои функционалности отсега нататък в живота на пациентката. Лявата матка действа вярно анатомично и може да бъде следена при рутинни проучвания. Могат да се вземат цитомазки и от двете шийки за профилактични цели. Детето е с две равностойни идентични матки, които могат да износят бременност за в бъдеще “, изясни доктор Наталия Петракиева, детско-юношески акушер гинеколог.

„ В България досега са употребявани единствено инвазивни подходи, при които няма щадене на тъканите, само че ние избрахме напълно ендоскопски способ като по-щадящ и с по-бързо възобновяване. За да осигурим задоволителна сигурност и надеждност, приложихме спомагателни запаси, като използвахме три обособени звена – лапароскопска и хистероскопска инсталация, както и ултразвуков надзор. Детето се усеща добре след интервенцията. Поиска да й покажем фотосите и да й разбираем какво сме създали “, разяснява доктор Чернев.

Опитът, професионализмът и доста положителната професионална подготовка на целия екип са най-сериозната причина за сполучливата интервенция.

Доц. доктор Емил Кържин обезпечава анестезията, на акушерката Жана Лазарова е поверено ръководството на трите звена инсталация и инструментариума. Специализантката доктор Никол Николова е ангажирана с ултразвуковия надзор.

„ Насочиха ни към доктор Чернев, който от самото начало ни даваше очаквания, че може да се резервира детеродната функционалност и даже девствеността на детето ни.

Ние четохме и за други такива случаи в Германия и Испания. Ако други родители са в сходна обстановка, би трябвало да знаят, че и у нас има такива положителни експерти, които могат да оказват помощ. И които обичат работата си.

Изключително сме признателни на целия екип и това са лекарите, които в бъдеще ще търсим. Професионално и безкористно направиха всичко, безусловно гратис “ споделиха признателните родители.

На фотографията: Д-р Атанас Чернев и доктор Наталия Петракиева
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР