Екипът на BrightCap Ventures със съоснователя на LucidLink Георги Дочев

...
Екипът на BrightCap Ventures със съоснователя на LucidLink Георги Дочев
Коментари Харесай

От облаците към земята

Екипът на BrightCap Ventures със съоснователя на LucidLink Георги Дочев (в средата). Българският фонд влага 900 хиляди $ в компанията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новият вложител в " Софтуер Груп БГ "

Създаденият преди месец фонд " БрайтКап венчърс " влага 2.65 млн. евро в българската софтуерна компания
21 сеп 2018
Шестият фонд за рискови вложения

" БрайтКап венчърс " ще поддържа с 25 млн. евро млади софтуерни компании
22 юни 2018 Облаците от дълго време към този момент не са единствено на небето: софтуерното изнесено депозиране е тук и ще пораства. Иронично обаче тези, които имат най-голяма потребност от облака - бизнесът, който работи с големи и бързо променливи количества данни, не може да се възползват от цялостния капацитет на технологията просто тъй като е постепенно или нестабилно. Съоснованата от българина Георги Дочев и американеца Питър Томпсън софтуерна компания LucidLink се стреми точно към това: да приближи облака към земята и да разреши на фирмите, които употребяват огромни количества данни, да работят свободно с облачните услуги.

Идеята за LucidLink се ражда, когато Дочев и Томпсън са част от американската DataCore Software. Дочев работи отпред на инженерен екип, който работи с големи количества данни, които се трансформират в действително време и би трябвало да бъдат употребявани от офисите на компанията в Съединени американски щати, България, Франция и Англия – освен разнообразни страни, само че и разнообразни часови зони. Задачата се оказва невъзможна, което губи на компанията време и надлежно пари. " В един миг си споделих, че това е проблем, който доста бизнеси ще имат в бъдеще, тъй като работим с от ден на ден данни ", споделя Дочев. " Облакът самичък по себе си е ужасно място за тези данни, само че той не взема решение всички проблеми. "

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Така на бял свят през 2016 година се появява LucidLink. Компанията създава технология, която дава супербърз достъп до огромни масиви данни от облака. Накратко - клиентите могат доста бързо да качат информация в облака и различен чиновник да я употребява в това време от друго място, споделя Дочев. Решението е напълно софтуерно и напълно ориентирано към бизнеса. Фирмата е американска, като в България работи през сдружението " ЛусидЛинк ".

В океан от външен капитал

Още в края на 2016 година инвеститорски интерес към LucidLink демонстрира BaseLine Ventures на Стив Андерсън, който е част от листата " Мидас " на американското издание Forbes за най-успешните рискови вложители в страната. BaseLine Ventures дружно с няколко благ вложителя влагат в компанията общо 1.6 млн. $, които разрешават на LucidLink да развие ранна версия на продукта. Година и половина по-късно компанията към този момент има артикул на пазара и клиенти и е подготвена за идната, по-голяма инвестиция.

Така напролет на тази година LucidLink отваря рунд за финансиране, което доближава 6 млн. $. Сред вложителите още веднъж са BaseLine, само че към тях този път се включват и по-големи играчи като Bain Capital. Два бутикови фонда - S28 Capital и Fathom, също се включват. През лятото рундът е съвсем приключен, само че от LucidLink вземат решение да го оставят отворен, с цел да се включи още един вложител. " Свързвахме се с BrightCap Ventures, които преди малко бяха стартирали фонда и взехме решение, че те могат да бъдат нашите " умни пари ", които да ни отворят към Западна Европа, Англия и Израел ", споделя Дочев.

Придобиването на дял в LucidLink е втората инвестиция за BrightCap Ventures, шестият фонд за рискови вложения в България, който разполага с 25 млн. евро за вложения. Първата бе в " Софтуер груп БГ ". Българският фонд финансира с 900 хиляди $ LucidLink, а общата стойност на рунда е 6 млн. $. Така българският фонд получава 5% дял от компанията.

" В подмяна на нашата инвестиция ние получаваме присъединяване в компания от Силициевата котловина и участваме дружно с някои огромни фондове от Съединени американски щати ", споделя Даниел Лорер от BrightCap Ventures. " Хората, които първи са повярвали в тях и тяхната концепция, са хора от висок диаметър в промишлеността. Ние бяхме последни в този рунд и в действителност ние интервюирахме останалите вложители в компанията, които ни споделиха, че става дума за артикул и екип на високо равнище ", прибавя той. Според Лорер LucidLink е удостоверение на тезата, че компании, които развиват продукта си в България, могат да се продават на интернационалния пазар.

Следващият рунд на финансиране за LucidLink ще зависи от скоростта, с която пазарът приема продукта на компанията. За Дочев най-вероятно е идващото набиране на капитал да се случи след година и половина, като тогава компанията би трябвало да е достигнала и задачата си от непрекъснат годишен оборот от абонаменти сред 1 и 4 млн. $.

LucidLink не работи на облага, а съгласно Дочев сега задачата не е компанията да излезе на облага. " Целта е пазарен дял и разширение на мащаба на бизнеса. Ние желаеме да растем и с цел да растем оптимално бързо, ни би трябвало външен капитал ", споделя той. Според него сега има голямо количество капитал, който обаче остава мъчнопроходим, тъй като концепциите за стартъпи са доста, само че същински положителните такива са стеснен запас. " Потъваме в капитал, само че той не е леснодостъпен. За вложителите е мъчно да намерят компания, в която да вложат 100 млн. $. Можем да го кажем по този начин: умираме от жадност в океана. "

Нерешен проблем

Решението на LucidLink остава значително неповторимо на пазара. Повечето компании в бранша сега употребяват като решение платформите за синхронизиране и шерване на файлове като Dropbox и Box.com. Те обаче вземат решение казуса най-вече за потребителите, а не за бизнеса, който употребява огромни количества данни. Така LucidLink остава сама в нишата си, само че това не прави компанията спокойна.

" За един стартъп най-лошото нещо би било да бъде спокоен. Големите компании не могат да си разрешат да са спокойни, тъй че какво остава за нас ", споделя Дочев. " Всяко техническо преимущество е по формулировка краткотрайно. Нашият максимален съперник ще бъдат Amazon и Гугъл и ние би трябвало да можем да ги победим в тяхната игра. "

Самата компания също вижда от първо лице проблемите, върху които работи. " Когато бяхме трима души, бяхме в три часови зони. В момента имаме 25 души екип в пет часови зони ", споделя Дочев. В България компанията разполага с екип от 15 души, който създава самия артикул. През последните месеци компанията търси хора за уголемение на екипа, само че в този момент към този момент не търси толкоз интензивно нови чиновници.

Трудният въпрос за бъдещето

Дочев вижда огромен интерес към продукта на компанията. Той идва главно от медийния, финансовия и здравния бранш, само че освен. В бъдеще той чака най-голяма потребност от решението, което LucidLink предлага, да имат фирмите, които работят с изкуствен интелект и машинно самообразование, които употребяват все по-големи масиви от данни.

Основната цел на вложенията в LucidLink е компанията да успее да се разгърне на някои основни пазари, измежду които Европа и Съединени американски щати. Същевременно сдружението ще продължи да усъвършенства продукта си в три съществени посоки: еластичност на решението, сигурност и показване.

По отношение на бъдещето компанията има съответни цели: доходи сред 1 и 4 млн. $ от абонаменти, налагане на пазара и мащабируемост. " За един стартъп " идващите три години " са сложен въпрос. Преди всичко желаеме да се установим като водач на пазара, тъй като вършим нещо новаторско ", приключва Дочев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР