Екипът на БрайтКап венчърс отляво надясно: Даниел Лорер, Георги Митов,

...
Екипът на БрайтКап венчърс отляво надясно: Даниел Лорер, Георги Митов,
Коментари Харесай

"БрайтКап венчърс" е новият фонд за рискови инвестиции в България

Екипът на " БрайтКап венчърс " отляво надясно: Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева, Диана Стефанова

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Уникредит " ще финансира с 15 млн. евро новаторски компании

Средствата са част от общо 340 млн. евро за осем страни и ще се отпускат при облекчени условия
8 май 2018
Близо 300 млн. евро заеми е предоставила Европейска инвестиционна банка на България през 2017 година

Така вложенията на банката доближават близо 0.59% от Брутният вътрешен продукт на страната
11 мар 2018
Шест претендента останаха в надпреварата за трите държавни стартъп фонда

Фондът на фондовете постепенно напредва с подбора на мениджъри, които да разпределят 100 млн. лева
7 мар 2018
Eleven на квадрат

Вторият фонд за рискови вложения в започващи компании Eleven към този момент има набран напълно частен капитал от 6 млн. евро.
8 фев 2018 Ресурс от 25 млн. евро ще бъде ориентиран към новаторски дребни и междинни компании в България през новия фонд за рисков капитал " БрайтКап венчърс ". Основната част от средствата, или 20 млн. евро, са рециклиран запас от програмата JEREMIE на Европейския капиталов фонд (ЕИФ), като има и привлечено частно финансиране. Фондът е учреден от четирима специалисти в IT бранша и финансите с интернационална известност, а упованията са първите вложения да бъдат направени до края на тази година.

Шестият фонд

Фонд мениджърът, който ще влага и ръководи средствата, " БрайтКап венчърс ", е бил определен от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) в конкуренцията на 17 други претенденти и е шестият подред, структуриран за България. Официалното сключване на контракта сред страните бе осъществено в Министерството на стопанската система. Сега текат последните стъпки по привличане на частни вложители от екипа. Те са от България, Израел и Швейцария и ще обезпечат 30% от бюджета на фонда. Това дава очаквания, че още през есента ще може да се разгласят пилотните планове, които ще бъдат подкрепени.

" БрайтКап венчърс " ще финансира против дялово присъединяване (средно сред 5% и 20%) в дребни и междинни компании, които създават артикули и услуги в региона на технологиите. Приоритетни области са изкуствения разсъдък, обработка на огромни масиви от данни, медицински технологии, блокчейн, финансови технологии.

Размерът на вложенията в фирмите ще е от 500 хиляди евро до 3 млн. евро. Отделно за ускорение на растежа ще се дават сред 50 и 200 хиляди евро. С привлечения капитал от чужбина фондът ще може да подкрепя и компании отвън България, а хоризонтът му на работа е 10-годишен.

Екип с добро име

Освен с финансов запас " БрайтКап венчърс " ще способства за бизнес развиването на фирмите, в които влага, с експертизата на екипа си. Партньори във фонда са известни освен в България имена от финансите и високите технологии. Георги Митов е управлявал два сполучливи стартъпа Sciant и Aviaso, продадени на международни софтуерни колоси като VMWare и Honeywell. Елина Халачева е финансист с кариера, минала през банки и капиталови фондове в Ню Йорк и Лондон. Даниел Лорер е бизнесмен с голям брой сполучливи компании, като един плановете, за които е работил - Mercury Interactive, е продаден за 4.5 милиарда $ на Hewlett-Packard. Четвъртият сътрудник в " БрайтКап венчърс " е Диана Стефанова, която е ръководещ шеф на развойните центрове на VMWare за Европа и България, с контакти в Силициевата котловина.

" Щастлив съм, че " БрайтКап венчърс " получи 20-милионното доверие на ЕИФ, JEREMIE и мнозина частни вложители, с цел да продължим започнатото от сътрудниците от първите рискови фондове и дружно да сложим България на картата ", съобщи Даниел Лорер след подписването на контракта в икономическото министерство.

" Това е шестият фонд за рискови вложения, който подкрепяме. Дотук всяко 1 евро вложен запас притегля 1.5 евро частно финансиране. С вложените към 100 млн. евро бяха подкрепени 210 компании ", уточни Роджър Хавенит, заместник-директор на ЕИФ при подписването на контракта с фонд мениджъра. Хавенит акцентира, че ресурсът от 20 млн. евро, който ЕИФ насочва през " БрайтКап венчърс ", е напълно рециклиран от сполучливи компании, подкрепени в границите на JEREMIE и че към този момент се водят диалози за идващите планове за дялово финансиране в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР