Екипът на Борис Бонев и Спаси София проведоха работна среща

...
Екипът на Борис Бонев и Спаси София проведоха работна среща
Коментари Харесай

Борис Бонев поиска от Минеков повишаване на статута на сгради паметници на културата

Екипът на Борис Бонев и Спаси София организираха работна среща с министъра на културата проф. Велислав Минеков. На нея градските деятели повдигнаха въпроса за нуждата от покачване на статута и степента на отбрана на няколко емблематични остарели здания в столицата, които са застрашени от сриване. „ Сред тях са къщата на Иван Гешов на бул. „ Патриарх Евтимий “ и къщата на Шапкарев на бул. „ Ген. Скобелев “. И двете къщи се намират на апетитни и скъпи местоположения в центъра и съзнателно са оставени без покрив и грижа от страна на притежателите.

“Подозирам, че притежателите чакат къщите да паднат, с цел да могат да построят следващите безлични мастодонти на тяхно място. Затова желая неотложно да се увеличи статута им, с цел да могат да бъдат избавени! “ – безапелационен е Борис Бонев.

Независимият общински консултант сподели, че от Спаси София са изпратили още пет стимулирани оферти за повишение на статута и на други скъпи за културното завещание на София здания. Сред тях са постройката на Модерен спектакъл и Гранд хотел Париж на бул. „ Кн. Мария Луиза “, както и постройката на Кино Възраждане.

„ Сградата на пл. Възраждане съзнателно е оставена без покрив след пожара преди няколко години, с цел да може структурата ѝ да бъде унищожена, а на мястото да израсне 12 етажен хотел. Това е желанието на притежателя, само че подсигурявам, че няма да го допуснем. Сградата е актуализирана след войната от персоналните средства на софиянци и сме длъжни да я запазим каквато е. “ – аргументира се Бонев.

„ Искаме да бъде нараснал статута и на първото трамвайно хранилище в София – Клокотница, което е в трагично положение. От тази постройка преди 120 години потегля трамвайният превоз в столицата, което го прави идеално място за транспортен музей на София, както и за културен център. Навсякъде в Европа с реставрацията на тези места се вдъхва нов живот и функционалности и те стават обичано място на младите. “ – споделя самостоятелният общински консултант. Той припомня, че северната част на центъра, която от години е по-слабо развита от южната, има потребност от сходни планове, а Спаси София води петгодишна борба за реституция на хранилище Клокотница.

Особено значим проблем, който е бил разискван на срещата е този за запазването на софийските павета. Градските деятели упорстват старите емблематични за града павета да бъдат непокътнати по дребните улици, до момента в който за огромните булеварди с интензивно придвижване, те не са подобаваща настилка.

„ По артерии като бул. „ Цар Борис III “, бул. „ Гоце Делчев “ или бул. „ Пенчо Славейков “ паветата би трябвало да бъдат отстранени, само че те наложително би трябвало да отидат на дребните улици, изключително в центъра, тъй като там те са част от архитектурния отбор. Ще се борим описът със предпазени улици да бъде изменен, тъй като предложенията на Столичната община са тъкмо в противоположната посока и ние сме изрично несъгласни с това. “, споделят от Спаси София.

От градското придвижване изрично поддържат желанието на господин Минеков за съществено подсилване на потенциала на НИНКН с още експерти и по-високи заплати. „ Недопустимо е за цялото културно завещание в страната да дават отговор единствено 11 специалиста. Повишаването на статутите на здания се бавят години, което е в ущърб на публичния интерес и в интерес на частни вложители. Като резултат окончателно загубихме доста скъпи здания и този развой би трябвало да спре! Времето е малко, а проблемите съзнателно не са били решавани през последните десетина години поради бездействието на институциите, превзети от ГЕРБ. Искрено се надявам и работя за това най-малко част от тези процеси да бъдат придвижени. “ – показа общинският консултант Борис Бонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР