Екипът, който управлява марсохода Опортюнити, се безпокои, че може да

...
Екипът, който управлява марсохода Опортюнити, се безпокои, че може да
Коментари Харесай

Може завинаги да бъде изгубена връзката с марсохода Опортюнити

Екипът, който ръководи марсохода " Опортюнити ", се безпокои, че може да го е изгубил поради мощна прашна стихия, заяви в. " Индипендънт ". Бурята приключи връзката на " Опортюнити " със Земята. Инженерите се притесняват, че роувърът може да не се разсъни повече и задачата да завърши.

Проблемите на " Опортюнити " започнаха преди няколко дни, когато го доближи бурята, обхванала четвърт от планетата. Тя блокира слънчевата светлина и марсоходът не може да зарежда батериите си. Затова апаратът се изключи и всичките му системи не работят. Енергия получава единствено спешният часовник, който го разсънва постоянно, с цел да ревизира наличната сила.

Ако роувърът не откри задоволително налична сила, системите още веднъж се изключват. Специалистите не чакат бурята да премине най-малко още няколко дни. Заради незадоволителната сила те могат да ревизират единствено от време на време положението на " Опортюнити ". Ако " Опортюнити " не успее да зареди батериите си, може изцяло да изгуби връзка със Земята и задачата, която  продължи 15 години, да бъде оповестена за завършила.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР