Екипажът на американския самолет “Еърбъс А 320 успява да спаси

...
Екипажът на американския самолет “Еърбъс А 320 успява да спаси
Коментари Харесай

Чудото на Хъдсън: 15 години по-късно

Екипажът на американския аероплан “Еърбъс А 320 ” съумява да избави над 150 души от гибел, като приводнява летателната машина с развалени мотори във водата на река Хъдсън . Това се случва на 15 януари 2009 година Сред пасажерите има и българин.

Ето по какъв начин Българска телеграфна агенция споделя за събитието в своя бюлетин " Международна информация ". В първите информации се оповестява, че самолетът се е разрушил, а по-късно идва информацията, че той е приводнен в реката от водача: 

Самолет “Еърбъс А 320 ” с към 150 души на борда се разруши в река Хъдсън покрай Ню Йорк

Вашингтон, 15 януари 2009 година /БТА/ Самолет “Еърбъс А 320 ” на американската самолетна компания “Ю Ес еъруейз ” с към 150 души на борда се разруши в ледените води на река Хъдсън покрай летището на Ню Йорк “Ла Гуардия ”, предадоха международните организации.
Според локални медии на борда на самолета има 146 пасажери и петима души екипаж. Той малко преди този момент е изхвърчал от “Ла Гуардия ” и опитвал да се върне откакто се сблъскал с ято птици. По първични данни, птиците са развалили два от моторите на самолета.
Над 10 души с жълти избавителни жилетки са се хванали за крилете на падналия аероплан. Те биват изваждани от водата от фериботи, които наобиколиха самолета.

***

Самолет “Еърбъс А 320 ” с над 150 души на борда се разруши в река Хъдсън покрай Ню Йорк

Вашингтон, 16 януари 2009 година /БТА/ Самолет “Еърбъс А 320 ” на американската самолетна компания “Ю Ес еъруейз ” с над 150 души на борда се разруши в ледените води на река Хъдсън покрай летището на Ню Йорк “Ла Гуардия ” , предадоха международните организации.
Малко преди този момент самолетът е изхвърчал от “Ла Гуардия ” за Шарлът, Северна Каролина. Той опитвал да се върне на летището откакто се сблъскал с ято птици. По първични данни птиците са развалили два от моторите на самолета.
Говорителка на Федералната администрация на авиацията (ФАА) заяви, че всички намиращи се в самолета хора са оживели и са били изведени в сигурност. Това бе доказано пред Си Ен Ен от генералния шеф на “Ю Ес еъруейз ” Дъг Паркър.
По данни на ФАА на борда на самолета е имало 148 пасажери и четирима или петима души екипаж.

***

Темата за самолетната злополука в Ню Йорк, в която по знамение няма нито един умрял, е водеща за английските и американските вестници

София, 16 януари 2009 година /БТА/ Пилотът на аероплан " Еърбъс 320 " на американската самолетна компания " Ю Ес еъруейз " съумя да избави живота на всички 155 души на борда, като приземи спешно самолета си в ледените води на река Хъдсън , минути след излитането от летището " Ла Гуардия " в Ню Йорк, написа в. " Гардиън ". Изключителната маневра неотложно бе наречена " чудото на Хъдсън " и приветствана като самопризнание за способността на Ню Йорк да се оправи с злополучие от рода на 11 септември. Полет 1549 имаше 148 пасажери, в това число бебе, пет души екипаж и двама водачи - всички те избавени, написа английското издание. 
Капитан Чесли Салънбъргър има 29 години опит с пътнически авиолинии и е някогашен водач на изтребител от американските Военновъздушни сили. След като двата мотора били развалени, като единият даже бил обзет от пламъци, а най-близкото летище не можело да бъде стигнато в точния момент, той невъзмутимо приводнил самолета в река Хъдсън на западния бряг на Манхатън . След това оказал помощ на пасажерите да се качат в избавителни лодки и на два пъти ревизирал потъващия аероплан дали всички са евакуирани, преди самият той да излезе , написа " Гардиън ".

" Дейли телеграф " оповестява, че самолетът е бил във въздуха единствено четири минути. Според предварителните данни от Федералните авиационни управляващи, той се сблъскал с ято патици, малко след излитането си от " Ла Гуардия ”, на път за Шарлот, Северна Каролина.
Съли, както приятелите му назовават Чесли Салънбъргър, бе приветстван като воин от пасажерите и очевидците, не на последно място по тази причина, че съумял да приводни безпрепятствено самолета в ледените води на реката, а не да се разбие в града. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг похвали водача за изключителната му храброст и умения. " Той е приключил чудесна работа, " сподели Блумбърг, представен от " Дейли телеграф ". Макар че отхвърли да приказва за съответната причина за случая, кметът не изключи вероятността да става въпрос за тероризъм - нещо, което Федералното бюро за следствие също ревизира.
Цитиран от в. " Таймс " водач окачествява дейностите на лидера на самолета и на целия екипаж като съвършени . " Имали са доста малко време. Свършена е отлична работа, " твърди той, като отбелязва бързината, с която всички пасажери са евакуирани от потъващия аероплан. 

В обособена публикация изданието оповестява, че минимум 78 пасажери са получили лекарска помощ, в това число член на екипажа, чийто крайник бил строшен. Всички пасажери и екипажа са напуснали самолета през спешните изходи, като някои са стоели на крилата на самолета, преди да бъдат избавени от притеклите се на помощ фериботи и катери на бреговата защита. Пилотът отказал да облече избавителна жилетка и напуснал самолета финален, отбелязва " Таймс ". Летище " Ла Гуардия " е известно със случаите на самолети, приводняващи се в река Хъдсън. Пистите на летището са строени над водата и постоянно са подложени на критика, че са прекомерно къси. Властите на Ню Йорк са на мнение, че разширението им ще излезе прекомерно скъпо, отбелязва " Таймс ".

Това, което можеше да бъде злополука в Ню Йорк, напомняща за настроенията, в случай че не и за мащаба на офанзивите от 11 септември, бе предотвратено от бързата мисъл и ловки маневри на водача и от близостта на избавителните лодки - композиция, която очевидци и чиновници нарекоха " знамение ", написа " Интернешънъл хералд трибюн ". Дори самолетът е избавен, непокътнат за потребностите на следствието. Той бе влачен в реката и " дебаркира " в Бетъри парк.

Вестник " Вашингтон пост " цитира стюардеса от екипажа, която останала удивена от неналичието на навалица и побутване сред пасажерите при излизането им от самолета. " Видях единствено помощ и поддръжка ", споделя тя. " Човек би си помислил, че ще има голям безпорядък, само че имаше голямо успокоение ", твърди различен свидетел пред американското издание.

***

В самолета, който падна в река Хъдсън, е имало българин

Ню Йорк, 18 януари 2009 година /Кор. на БТА/ Имало е българин в самолета, който падна в четвъртък в река Хъдсън в Ню Йорк, откакто моторите му бяха аварирали , в резултат на попаднали в тях птици, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Генералното консулство на България. Името на нашия съотечественик не бе посочено, заради етични съображения. Известно е единствено, че той е предприемач и има двойно - българско и американско поданство.
Българинът е пътувал по работа. Единствената последица от спешното приземяване на самолета за него е простуда, както и просрочен психически потрес от случилото се, споделиха от ведомството. 
Не са ясни още вероятните юридически последици от злополуката. По принцип, в случай че прегледът на записите в черната кутия потвърди известните досега обстоятелства, виновност на самолетната компания за злополуката не може да бъде търсена. В същото време, обаче, е евентуално да бъдат получени обезщетения за изгубения багаж и за билетите на пасажерите. 
Днес следобяд в Ню Йорк регионът към река Хъдсън, където приключи предварително полетът с номер 1549 на самолетна компания " Ю Ес Еъруейс ", беше отцепен за минувачи и коли, с цел да се извършат дейностите по изваждането на самолета от водата.

***

Черните кутии на самолета, приводнил се в река Хъдсън, удостоверяват, че е имало конфликт с ято птици

Ню Йорк, 19 януари 2009 година /БТА/ Първите разбори на черните кутии на самолета “Еърбъс А 320 ”, който извърши в четвъртък наложително приводняване в река Хъдсън в Ню Йорк, удостоверяват версията за конфликт с ято птици, при което се развалили два от моторите на самолета , заяви организация Франс прес.
Специалистите още не са имали задоволително време за обстоен разбор, само че първите данни от записите на гласовете в пилотската кабина поддържат тезата за съдбовен конфликт с птици.
" Около 90 секунди след излитането командирът приказва за птици. Секунда по-късно се чува тон от удар и бързо намаляване на шума на моторите. Командирът приказва за загуба на мощ в двата мотора и поема командването ", сподели Кити Хигинс, експерт от Националния съвет за транспортна сигурност, на конференция.
Другата черна кутия, която записва данните на полета, също демонстрира, че двата мотора са отказали по едно и също време.
Самолетът бе сполучливо приводнен няколко минути след излитането си от летище “Ла Гуардия ” и 155-те пасажери и екипаж на борда му бяха евакуирани живи и здрави.

*** 

Екипажът на приводнилия се в река Хъдсън аероплан е поканен на церемонията по встъпване в служба на Барак Обама

Вашингтон, 19 януари 2009 година /БТА/ Екипажът, който на 15 януари сполучливо приводни аероплан " Еърбъс А 320 " в р. Хъдсън в Ню Йорк, е поканен да участва на церемонията по полагането на клетва на новия президент на Съединени американски щати на следващия ден във Вашингтон, заяви представителят на Барак Обама, представен от Франс прес.
Пилотът на полет 1549 на самолетна компания " Ю Ес Еъруейс " Чесли Салънбъргър, който с маневрата си избави живота на 155 души, се трансформира в воин в Съединени американски щати.
Джордж Буш, както и Барак Обама, персонално поздравиха капитан Салънбъргър по телефона.
" Новоизбраният президент сподели на капитан Салънбъргър, че всички се гордеят с героичната му постъпка ", уточни на 16 януари представителят на Обама Робърт Гибс.

***

Намерен е вторият мотор на самолета, който се приводни в река Хъдсън предходната седмица

Ню Йорк, 22 януари 2009 година /БТА/ Открит е изчезналият мотор, който се откъсна от самолета “Еърбъс А 320 ”, който се приводни в река Хъдсън предходната седмица, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Миналата седмица самолетът се приводни в реката след щета в двата мотора. Всички 155 души на борда оцеляха.
Полицията на Ню Йорк и Ню Джърси употребила сонарно съоръжение за претършуване на реката.  
Вторият мотор е открит на дълбочина 18 метра.  Засега няма информация по кое време ще бъде изваден от дъното на реката.
При инспекция на първия мотор са открити пера и повреди, породени от конфликт с тела. Едно от перата е изпратено на експерти-орнитолози от вашингтонския институт Смитсониън, а министерството на земеделието прави разбори на ДНК върху органични остатъци, взети от мотора, едно от крилата и корпуса на самолета.
Тези открития, както и записите от черните кутии на самолета, поддържат тезата за щета вследствие конфликт с птици.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР