Екип за почистване, изпратен на връх Еверест, е събрал три

...
Екип за почистване, изпратен на връх Еверест, е събрал три
Коментари Харесай

​Три тона боклук са събрани на Еверест

Екип за разчистване, изпратен на връх Еверест, е събрал три тона отпадък през първите две седмици, обявиха публични представители в сряда. Десетилетия търговски туризъм са замърсили девствената планина, защото все по-голям брой разполагащи с огромни средства катерачи обръщат малко внимание на грозния отпечатък, който оставят след себе си.
Флуоресцентни палатки, изхвърлена екипировка за катерене, празни газови бутилки и даже човешки екскременти затрупват добре утъпкания маршрут до върха на върха, извисяващ се на 8 848 метра над морското ниво.
Тъй като предишния месец започва пролетният сезон на катерене, държавното управление на Непал изпрати 14-членен екип за да смъкна 10 тона отпадък от Еверест в границите на месец и половина.
Екипът е събрал и опаковал трите тона отпадък, в това число празни консервни кутии, бутилки, пластмаси и изхвърлени уреди за катерене от базовия лагер и близките региони.
Армейски хеликоптер транспортира една трета от събраните боклуци в Катманду за преработване. Останалите биоразградими боклуци бяха отнесени в намиращия се в съседство Охалдунга за вярно неутрализиране.
Осем членове към този момент почистват Лагер 2 на височина 6400 метра, а екипи от по трима ще се редуват да отидат до Лагер 4 на 7 950 метра, където ще прекарат 15 дни в събиране на боклуци по снежните скатове.
"Кампанията за разчистване ще продължи и през идните сезони, с цел да бъде почистена най-високата планина в света. Нашата отговорност е да поддържаме планините си чисти ", сподели Данду Радж Гимире, началник на непалското министерство на туризма.
Правителствата от двете страни на планината се борят с човешките боклуци и боклука, оставени от все по-голям брой катерачи.
Преди шест години Непал вкара в приложимост депозит от 4 000 $ за екип, който ще бъде възобновен, в случай че всеки катерач смъкна минимум осем кг боклуци, само че единствено половината от катерачите се връщат с боклука си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР