Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот

...
Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот
Коментари Харесай

ЦСКА-София ще плаща по нова оценка за стадион на мястото на Българска армия

Екип от движимости лица прави нова оценка на държавния парцел в Борисовата градина в София, където се намира ст. " Българска войска " , оповестява в Сега. След като тя бъде подготвена, наемателят " ЦСКА-София " би трябвало да внесе паричната ѝ равноценност в капитала на плануваното публично-частно сдружение, с цел да бъде приключено учредяването му и да може футболният клуб вероятно да продължи процеса по създаване на ново оборудване в най-големия столичен парк.

Това излиза наяве от отговорите на Министерството на младежта и спорта (ММС), изпратени след питане по тематиката от " Сега ". В началото на декември стопанисващото сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД (ССИ), чийто принципал е ММС, и клубът на Гриша Ганчев подписаха меморандум за основаване на въпросната взаимна компания, в която страната ще взе участие с непарична вноска под формата на апорт на парцела.

Решението за основаване на смесеното " Спортни парцели Българска войска " АД беше взето още през октомври 2019 година от Министерския съвет, ръководен тогава от Бойко Борисов. През април 2020 година парцелът в Борисовата градина беше оценен на 32 274 900 лева, само че сумата не се хареса на " ЦСКА-София " и по гледище на клуба беше осъществена нова оценка, която единствено три месеца по-късно - през юли 2020 година, занижи цената до 23 310 700 лева

Въпреки това от футболния клуб по този начин и не внесоха въпросната сума и концепцията за публично-частното партньорство последователно като че ли отшумя във времето. След промяната на властта и встъпването в служба на новия състезателен министър Радостин Василев (първоначално от Има Такъв Народ, а в края независим) беше публично обявено, че този модел изобщо няма да се ползва, а ще се учредява срочно вещно право на футболния клуб върху парцела.

За задачата предишния май беше подписан анекс към контракта за наем, съгласно който " ЦСКА-София " краткотрайно няма да заплаща дължимата месечна сума от 62 000 лева без Данък добавена стойност - до подписване на нотариална договорка, само че не по-късно от 1 март 2023 година, след което ще би трябвало да издължи насъбраните задължения. Това беше доказано от ММС, което в отговор на съответния въпрос от " Сега " декларира:

" Наемателят заплаща дължимия наем за базата в Панчарево, консумативните разходи и налозите за стадион " Българска войска ". Единствено не се начислява наем за използването на стадиона за интервала 01.05.2022 - 01.03.2023, само че това не значи, че тези наеми не се дължат. Дължат се и ще бъдат начислени след тази дата. "

Относно завръщането към концепцията за смесено сдружение от спортното министерство са безапелационни, че партньорството ще бъде равноправно:

" Моделът, по който ще бъде образуван капиталът на сдружение е оповестеният в РМС от 2019 година, а точно равни като стойност вноски - непарична от страна на ССИ и парична от страна на " ЦСКА-София ". Паричната вноска на " ЦСКА-София " би трябвало да е равна на непаричната вноска от страна на " Сердика спортни парцели ", като според подписания меморандум ще бъде осъществена нова оценка на парцела от движимости лица. "

Не е ясно обаче по какъв начин ще бъде непокътнат 50-процентният дял на страната в бъдеще, ако/когато " ЦСКА-София " реализира обявената инвестиция в парцела. Според показаните от самия футболен клуб данни новият стадион би трябвало да коства към 90 млн. лева Със сигурност непаричната апортна вноска в капитала на взаимното сдружение ще бъде в пъти по-малка.

" Всички вложения по реконструирането на стадиона са за сметка на " ЦСКА-София ", като ССИ няма да заплаща нищо и ще остане пълновръстен акционер в " Спортни парцели Българска войска " АД с дял от 50% ", гласи сбитият отговор от юридическия екип на ММС.

В края на предходната седмица служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева се яви в Народното събрание, с цел да взе участие в парламентарния надзор. Пред депутатите тя приказва по разнообразни тематики, в това число тази за ст. " Българска войска ". По думите ѝ двете страни " работят в цялостен синхрон " за започване на процеса по реорганизация и строителство в Борисовата градина.

" За да бъде изпълнено решението на Министерски съвет, " Сердика спортни парцели " ЕАД и ПФК " ЦСКА-София " ЕАД подписаха на 6 декември 2022 година меморандум за основаването на взаимно сдружение за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със съглашението двете страни се ангажират с съответни стъпки и периоди по отношение на учредяването на взаимното сдружение. Създадени са условия ПФК " ЦСКА-София " ЕАД да продължи с активността по планиране на стадиона, до момента в който продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по регистриране на взаимното сдружение в Търговския указател. Процедурите по оценка на активите лишават време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, само че всички заинтригувани страни не са спирали да работят ", съобщи Лечева.
 
След изявлението на министъра в Народното събрание коментар пред медиите даде и юристът на " ЦСКА-София " Станислав Трендафилов. Пред в. " Мач Телеграф " той съобщи:

" Действаме по проект за стадиона. Имаме стихотворец ангажимент и се надяваме до края на месеца да можем да входираме документите. Не ми се желае да се привързвам с някакви периоди за началото на градеж на стадиона, тъй като си има етапи по закон, които би трябвало да минем и те не зависят нито единствено от страната, нито единствено от нас. Тоест, сложни неща, които изискват утвърждение на основен проектант и там тези периоди няма по какъв начин да ги предвидим. От наша страна, каквото сме поели като ангажимент, ще го осъществим. Честно казано се надявам да няма уловки. Проектът, който изготвяме, дава отговор на безусловно всички условия. Да се надяваме, че някакви уловки няма да се появяват в този развой. "

 Снимка: БГНЕС

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР