Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Бирмингамския

...
Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Бирмингамския
Коментари Харесай

Астрономи са измислили начин за откриване на вода и живот в далечни светове

Екип от учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и Бирмингамския университет (UB) разгласиха публикация, в която обрисуват това, което съгласно тях е сполучлив метод за разкриване на биологичен живот и вода на планети в други звездни системи.

Ние учим непознати светове по разнообразни аргументи, само че огромната премия ще бъде откриването на надеждни доказателства за живот отвън Земята. Първата стъпка към това беше откриването на светове в така наречен обитаема зона на звездите. Това изискване разрешава на водата да остане в течна фаза, създавайки условия за пораждане на типа живот, който познаваме тук, на Земята. Други признаци за съществуването на биологичен живот на други планети са някои химични детайли и съединения, които съпътстват виталните процеси, да вземем за пример за това могат да алармират въглеродът и неговите съединения, както и фосфорът и кислородът.

Разбира се, не всичко е толкоз недвусмислено. Днес да вземем за пример целият свят се бори с парниковите газове и излъчванията на CO2. В същото време в земната атмосфера има единствено 0,04% въглероден диоксид, а в атмосферата на Марс – 95%. В атмосферата на Венера има даже повече – 96,5 % и тя несъмнено не е удобна за биологичен живот. Смята се, че това се дължи на огромните маси вода на Земята. Океанът гълтам към 80% от CO2, който се отделя от биомасата. Това е маркерът, който астрономите предлагат да се прегледа.

Изследователите оферират да се търсят екзопланети, които имат доста, доста дребен % въглероден диоксид в атмосферата си. На такава планета може да се чака да се открият огромни количества течна вода, което внезапно усилва възможностите за развиване на биологичен живот, само че съществуването на вода не значи безусловно съществуване на живот. Затова, с цел да го открием, би трябвало да търсим и съществуването на озон. Той е по-лесен за разкриване в спектъра на атмосферите на екзопланетите, в сравнение с кислородът. Ако на дадена планета има биомаса, поглъщаща въглерод е доста евентуално тя да създава О2. Когато е изложен на звездна светлина, кислородът ще се трансформира в озон и в случай че има доста биомаса, озонът също ще е в обилие, написа kaldata.com.

„ Ако забележим озон, има много огромна възможност той да е обвързван с потреблението на въглероден диоксид от живота, и това няма да са просто няколко бактерии. Това ще бъде биомаса от планетарен мащаб, способна да преработва и взаимодейства с големи количества въглерод. “, настояват създателите на публикацията.

За наше благополучие галактическият телескоп „ Джеймс Уеб “ сега може да мери въглеродния диоксид на планетите, които може да следи, сходно на това, което направи с луната на Юпитер (Европа) по-рано през тази година
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР