Екип от преподаватели в Медицински университет-Варна и лекари в университетската

...
Екип от преподаватели в Медицински университет-Варна и лекари в университетската
Коментари Харесай

Екип лекари от Варна е включен в световно научно проучване по съдова хирургия за каротидни стенози

Екип от преподаватели в Медицински университет-Варна и лекари в университетската болница „ Св. Марина “ единствен от България е поканен да взе участие във втория стадий на международно научно изследване за асимптоматична каротидна хирургия, ръководено от проф. доктор Алисън Холидей от Оксфордския университет и президент на Европейското сдружение по съдова хирургия. Екипът от български експерти, водени от проф. доктор Веселин Петров, началник на клиниката по съдова хирургия, доктор Чавдар Бъчваров и проф. доктор Силва Андонова, народен съветник по интервенционална неврология, ползват високоспециализирания способ при пациенти със стеноза на каротидната артерия, който предотвратява бъдещи смъртоносни и инвалидизиращи инсулти.
Първият стадий на изследването ACST 1 потвърди, че каротидната интервенция (carotid endarterectomy – СЕА) е по-ефективна и обезпечава по-голяма дълготрайност на живот спрямо най-хубавото медикаментозно лекуване. Резултатите бяха оповестени в списанието Lancet, което е с втори максимален импакт фактор в света – 56. Проф. Петров е представен в списанието участник от България. Научното изследване ACST 2 има за цел да съпостави оперативното лекуване СЕА със стентирането на каротидните артерии, като резултатите още веднъж се разгласяват в влиятелно списание, а от тях се образуват международните гайдлайни за държание при тази патология. Участниците от България проф. доктор Веселин Петров и доктор Чавдар Бъчваров бяха показани на първа страница на формалния уебсайт на изследването като експерти, постигнали доста високи научни резултати досега.
„ Целта на каротидната интервенция е да се предотвратят неподходящите последици от стеноза на каротидната артерия заради атеросклеротична болест, т.е. исхемичен инсулт. Както при всяка профилактична  намеса, се изисква деликатна оценка на относителните изгоди и опасности от процедурата при всеки пациент самостоятелно. Ние в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна през днешния ден сполучливо прилагаме за преодоляване на каротидните стенози и нова процедура, наречена  перкутанна транслуменална ангиопластика (ПТА) и стентиране “, разяснява проф. Веселин Петров.
При стеноза на каротидната артерия се появяват плаки по вътрешната повърхнина на артериите (лумен), като ги стеснява или свива. Парчета от плаката могат да емболизират дистално и да причинят гибел на мозъчната тъкан. Понякога плаката предизвиква първоначални признаци, които са краткотрайни или преходни инсулти, известни като преходна исхемична офанзиви (ПИА, ТИА). По формулировка преходните исхемични офанзиви са с дълготрайност по-малко от 24 часа, а в случай че са по-дълги – те стават  дребни или огромни инсулти.

Проф. доктор Алисън Холидей е ученичка на проф. Феликс Ийсткот – лекарят, който е създал доста техники, които са избавили безчет пациенти и са предотвратили увреждания от инсулт при доста други. лекарят, направил за първи път в света сполучлива интервенция на сънна артерия, като пациентката му претърпява 20 години по-късно. Феликс Ийсткот, хирург съветник и заместник-директор на хирургично поделение в St Mary’s Hospital, Лондон, Англия.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР