Екип от педиатричната болница в Сидни, начело с майка, загубила

...
Екип от педиатричната болница в Сидни, начело с майка, загубила
Коментари Харесай

Майка, изгубила детето си, откри причината за синдрома на внезапната детска смърт

Екип от педиатричната болница в Сидни, отпред с майка, изгубила бебето си, заяви, че е открит евентуален рисков фактор за синдрома на неочакваната детска гибел. Резултатите от проучването са оповестени в авторитетното научно списание The Lancet, съобщи БТВ.

Водещ създател на изследването е доктор Кармел Харингтън, едно от децата на която е умряло от този синдром.

Липсата на задоволително ясни отговори е част от това, което прави синдрома на неочакваната детска гибел по този начин плашещ. Той е водеща причина за смъртни случаи измежду децата от 1 месец до 1-2 години.

Синдромът настъ ва ненадейно и без предварителни индикации за видимо здрави бебета. Повечето смъртни случаи се асоциират с времето на сън. Кърмачета, които умират, до момента в който спят, не демонстрират никакви признаци на страдалчество. Предполага се, че те по някаква причина престават да дишат, без да се разсънят.

Проучването на екипа от Сидни съпоставя кръвни проби от към 600 новородени, в това число 26 умряли от синдрома на неочаквана детска гибел. Изследователите разкрили, че бебетата умряли от синдрома, са имали по-ниско равнище на ензима бутирилхолинестераза (BChE). Според учените таман намаленото равнище от този ензим прави уязвими някои от новородените. Знае се, че ниските равнища на BChE могат да доведат до апнея - прекъсване на дишането по време на сън. Ако резултатите се потвърдят и от други проучвания, може да стартира скрининг на новородените за равнищата на този ензим и да се вземат ограничения при потребност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР