Екип от китайски и американски учени разработи имплантируемо медицинско устройство,

...
Екип от китайски и американски учени разработи имплантируемо медицинско устройство,
Коментари Харесай

Учени разработиха пейсмейкър, който се зарежда от ударите на сърцето

Екип от китайски и американски учени създаде имплантируемо здравно устройство, което може да се зарежда от ударите на сърцето, а не от акумулатори, съгласно публикация оповестена в списанието „ Nature Communications ".

Дизайнът на пейсмейкъра е основан на импалнтируем трибоелектрически наногенератор, който може да се зарежда от ударите на сърцето. Според учените, устройството и тялото образуват взаимосвързана симбиотична система, като енергийният източник и задачата на стимулатора е тялото, съобщи bulgarian.cri.cn.

Учените от Китай и Съединени американски щати тестваха устройството върху прасета и откриха, че силата събрана от всеки удар на сърцето е 0,495 микрожула, което е по-високо от условия предел при хората (0,377 микрожула).

„ Проведохме тестванията върху свине, тъй като тяхното сърце е почти със същия размер като човешкото ", сподели Ли Джоу, академик от Пекинския институт по наноенергия и наносистеми към Китайската академия на науките.

Съществуващите сега имплантируеми устройства се зареждат от акумулатори, които са обемисти, твърди и с къси периоди на употреба. Докато новото устройство е с по-висока продуктивност, по-леко, гъвкаво и с по-дълъг живот.

Пейсмейкърите се употребяват за поддържането на съответен сърдечен темп. Проучването демонстрира, че новото устройство може да поправя синусовия темп, нередностите в сърдечния темп и да предотврати утежняване на положението. Учените са уверени, че то ще има необятен набор на приложение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР