Екип от изследователи е успял да измери точно мощността трилион

...
Екип от изследователи е успял да измери точно мощността трилион
Коментари Харесай

Ново устройство открива радиация с трилион пъти по-малка мощност

Екип от откриватели е съумял да мери тъкмо мощността трилион пъти по-малка от тази, която е било допустимо да се откри със общоприетите принадлежности. Това значи, че микровълновото излъчване може да бъде употребявано за по-голяма акуратност в опитите с квантова физика.

Възможността за премерване на мощността при ултраниски равнища е потребна за учените, изграждащи квантови системи – извънредно дребни по мащаб и нормално с доста ниска температура. Сега тези измервания могат да бъдат правени с доста по-голяма акуратност.

New Device Detects Radiation at a Trillionth of The Usual Scale
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Например, новата система може да се употребява за по-добра подготовка и калибриране на кубити – частици в центъра на квантовите компютри, които заемат мястото на класическите битове – с цел да се подсигурява, че работят по предопределение и че показанията, които регистрират, са верни.

„ Търговските датчици нормално мерят мощността в мащаб от един миливат “, споделя Ръсел Лейк, старши академик в компанията за квантови технологии Bluefors във Финландия.

„ Този болометър прави точни и надеждни измервания при 1 фемтоват или по-малко. Това е трилион пъти по-малка мощ от употребяваната при типичните калибрации. “

При квантовите опити силата се мери благодарение на специфичен термометър, наименуван болометър. Той наблюдава температурата през дребна лента материал – нормално метал или полупроводник – която трансформира електрическото си противодействие, до момента в който всмуква сила.

Graphene Bolometer is Faster, Simpler and Covers More Wavelengths
— GrapheneScience (@GrapheneScience)
Изследователите добавили радиатор с ток и напрежение в новата система. Като знаели тъкмо какъв брой топлота е вложена, учените разкрили доста дребни енергийни промени, реализирани с доста слаби микровълни.

Част от повода, заради която квантовата физика е толкоз предизвикателна, е, че квантовите системи са доста нежни и могат да бъдат нарушени или повлияни и от най-малките разстройства, в това число от инструментите, които се употребяват, с цел да бъдат измерени. Един от методите, по които новият метод може да помогне, е посредством вписване на тези разстройства.

„ За да се реализиран точни резултати линиите за премерване, употребявани за управление на кубитите, би трябвало да се поддържат на доста ниски температури, лишени от термални фотони и непотребна радиация “, споделя квантовият физик Мико Мьотонен от университета Алто във Финландия.

Vibration in quantum physics means that everything is energy
— IWNH (@__US17__)
„ Сега, с този нов болометър, можем да измерим радиационната температура без разстройства от веригата на кубита. “

Новата конфигурация е известна като наноболометър и ранните проби на слаби микровълни, преминаващи през радиочестотна предавателна линия, посочили, че инструментът може тъкмо да записва измененията в мощността.

Тези открития се основават на предходни проучвания посредством, на които е бил основан болометър, кадърен да мери енергийното положение на кубита. Методът не употребява доста сила, като в същото време отстрани всевъзможни евентуални разстройства за кубита.

Болометрите могат да доста огромно приложение, в това число като част от телескопи, само че потреблението им върху кубитите, ни прави още една стъпка по-близо до изцяло осъществени квантови изчислителни системи.

New Scientist editors have selected some of our most mind-bending stories about the deepest layer of reality we know. You can read them for free for one week only.
— New Scientist (@newscientist)
„ Измерването на микровълни се случва в безжични връзки, радарната технология и доста други области “, прибавя Лейк. „ При тях има доста способи за осъществяване на точни измервания, само че нямаше опция да се направи същото при премерване на доста слаби микровълнови сигнали на квантовата технология. “

„ Болометърът е модернизиран диагностичен инструмент, който до момента липсваше в инструментариума на квантовите физици. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР