Екип от изследователи е реконструирал лицето на неандерталец, който е

...
Екип от изследователи е реконструирал лицето на неандерталец, който е
Коментари Харесай

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на неандерталец след 50 000 години

Е кип от откриватели е реконструирал лицето на неандерталец, който е живял и умрял преди към 50 000 години в модерна Франция. 

Илюстрирайки удивително актуалните човешки черти на античния дъртак, цифровият портрет способства за разбирането за приликите сред неандерталците и Хомо сапиенс, затвърждавайки теорията, че първите човекоподобни не са били толкоз примитивни, колкото считаме. 

Известен като Стареца от La Chapelle, въпросният неандерталец в началото е бил открит през 1908 година от братята Амади и Жан Буисони, до момента в който изследвали пещерата Chapelle-aux-Saints в югозападна Франция. Последвалите разбори на скелета са разкрили, че мъжът е бил минимум на 60 години по време на гибелта си. Според специалистите той е бродил по Земята известно време сред 56 000 и 47 000 години. 

Интересното е, че останките на неандерталците са дали позитивни проби за бруцелоза, инфекциозно заболяване, породено от бактерии. Учените показват, че съществуването на сходни бактерии може да се дължи на потреблението на непастьоризирани млечни артикули. Според откривателите това може да съставлява един от най-ранните документирани случаи на предаване на заболяване от животни на хора. 

New side-by-side facial reconstructions of the " old man " Neanderthal.
— Nrken19 (@nrken19)
„ Когато този неандерталски скелет беше открит през 1908 година, той способства за напредъка в проучванията на нашите предшественици “, показват създателите на проучването доктор Франческо Галаси и доктор Елена Варото – надлежно от университета в Лодз и университета “Флиндърс ”.  

С течение на времето неандерталският скелет продължава да съставлява интерес са откривателите. 

This Neanderthal, known as the Old Man from La Chapelle, survived for many years despite having lost most of his teeth. Some scientists think it suggests other Neanderthals helped care for him.
— Paige Madison (@FossilHistory)
За да пресъздадат лицето на стареца, откривателите са комбинирали предходни сканирания с компютърна томография на черепа с обновен модел, основан благодарение на фотограметрия. След това те са  въвели маркери за дебелина на меките тъкани от сканирания на модерни човеци, като са ги моделирали по този начин, че да бъдат съчетани с формата на лицевите кости на неандерталеца. 

Получените изображения разкриват, че до момента в който старецът е имал типичен неандерталски характерности като необятен нос и огромно чело, изясняват специалисти. Учените показват, че неандерталецът нямал брадичка, сходна на човешката. 

Външният му тип не е толкоз жесток, колкото открития стандарт за неговия тип. Това изобретение е разкрило, че неандерталците евентуално са били по-малко маймуноподобни, в сравнение с постоянно се изобразяват, и може даже да са били толкоз интелигентни, колкото актуалните хора. 

„ Често си мислим, че познаваме неандерталците, само че нашето схващане за тяхната анатомия и физиология непрестанно се развива, а с това и нашето усещане за тях “, разяснява съавторът на проучването проф. Лука Синео от университета в Палермо.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР