Екип от експерти от Главна дирекция Инспектиране на труда“ е

...
Екип от експерти от Главна дирекция Инспектиране на труда“ е
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Производството, в което е станал инцидентът в “Арсенал”, е ново и с ново оборудване

Екип от специалисти от Главна дирекция „ Инспектиране на труда “ е командирован да подкрепи инспекторите по труда от Дирекция „ Инспекция по труда “ Стара Загора при следствието на случая в Завод 3 на „ Арсенал “ АД, при който един служащ почина, а различен е в болница с тежки изгаряния, оповестиха от ГИТ.

По първична информация случаят е зародил към 10.10 ч. на 14.03.2018 година в Цех 130 на Завод 3, обект 171 – за произвеждане на димни и термобаритни смеси за снаредяване на муниции. Пострадалите служащи са работили на машина за разбъркване на сформира за стартови заряди за муниции. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, само че е мощно пожароопасна в положението, в което се работи с нея.

По предварителна информация по време на работата сместа се възпламенява, вследствие на което двамата работещи получават изгаряния, от които единият служащ умира, а другият е откаран в болнично заведение с 80% изгаряния. Производството, в което е станал случаят, е ново и е обезпечено с ново съоръжение.

Предстои да бъдат прегледани документи, свързани с софтуерните условия за изделието, условията за сигурност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на сигурността на труда на работните места на потърпевшите. Ще бъдат прегледани и предоставени резултати от следствията на други контролни и проверяващи органи, имащи отношение към аргументите за злополуката, като „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, следствени органи и така нататък

Производствата на „ Арсенал “ АД, които са с висок риск, са включени в листата за периодически надзор на рискови производства и действия. Планирани инспекции в тях се правят на три месеца, в които вземат участие и специалисти от Централната администрация на ИА ГИТ. Извършват се и следващи инспекции за осъществяването на дадените наставления.

От 2016 година, когато са последните злополуки с съдбовен излаз в предприятието, до момента инспекторите по труда са направили 100 планувани и следващи инспекции в другите производства на сдружението, включени в листата. Установени са 460 бр. нарушавания, от които 395 бр. – по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Издадени са 11 акта за прекъсване на машини, работни места, обекти и други, директно застрашаващи живота и здравето на хората и 4 наставления за въвеждане на специфичен режим, когато не може да бъде приложена мярка „ прекъсване “. В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В мощ са влезнали 20 акта. Като цяло издадените наставления се извършват.

Общо за всички производства, откритите в границите на контрола нарушавания, които са застрашавали директно живота и здравето на работещите, са необезопасени въртящи елементи на машините; неосигурен метрологичен надзор на средства за премерване (манометри, термометри); разяждане на работно оборудване; непозволено предпазване на горими материали; непочистени работни места от остатъчни взривни субстанции в края на работната смяна; потребление на искрообразуващи инструменти; железни уреди и машини, които не са съответно заземени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР