Екип от чешки археолози са открили изгубена гробница, принадлежала на

...
Екип от чешки археолози са открили изгубена гробница, принадлежала на
Коментари Харесай

Чешки археолози откриха отдавна изгубена египетска гробница с мумия на 4400 години

Екип от чешки археолози са разкрили изгубена гробница, принадлежала на древноегипетския служител, наименуван Птахшепс, живял преди към 4400 години (през 24-ти и 25-ти век пр.н.е.). Откритието съдържало даже мумифицираните остатъци на тази значима персона

Според изказване, оповестено от Чешкия институт по египтология във Фейсбук, изгубената гробница е открита в зоната сред пирамидалните полета на Абусир и Саккара, Египет.

4,400-year-old lost Egyptian tomb found with mummy inside
— Cosmos - the Science of Everything (@CosmosMagazine)
" Това беше мъчно търсене, траяло няколко години " , изяснява в изказването Мирослав Барта, началник на проучванията в Абусир. " Подробни сателитни фотоси на региона и изследване на остарели карти доведоха до преоткриването на гробницата на Птахшепс през 2022 година "

Преди към 160 години френски академик на име Огюст Мариет открива този обект и отчасти го " разкопава ". Мариет изважда подправената врата на Птахшепсес - алегорична врата, която египтяните са вярвали, че покойникът може да употребява, с цел да влиза и излиза от гробницата, както и бариера, в началото сложена над паметния параклис. Гробницата обаче изчезнала под пясъка и била изгубена до момента.



Артефактите, открити от Мариет, понастоящем са изложени в Британския музей. Самата врата дава просторен и неповторим роман за кариерата на Птахшепс. В нея се изяснява по какъв начин е получил образованието си в двора на последния държател на Гиза - Менкауре (на гръцки " Микеринос " ) - и по какъв начин по-късно се е оженил за дъщерята на фараона Узеркаф. Самият Узеркаф е значима фигура, основала Петата династия на царете-слънца.

" Това споменаване единствено по себе си демонстрира, че Птахшепс е първото известно длъжностно лице от нецарски генезис в египетската история, което е получило привилегията да се ожени за царска щерка " , изясняват от Института.

" Освен това върху надгробната плоча се загатва едно от най-ранните свидетелства за господ Озирис. А това прави формалния Птахшепс още по-уникален, тъй като на него може да се припише концепцията за въвеждането на известния господ на египетския задгробен живот в египетския мавзолей. "

Гробницата е датирана към ръководството на Нюзера Ини, шестият държател от Петата династия през интервала на Старото царство.

The mummy belongs to an incredibly important figure from the Old Kingdom period.
— IFLScience (@IFLScience)
" Като се има поради политическото, историческото и религиозното значение на Птахшепс, гробницата е едно от най-забележителните открития от последните интервали в египетската археология ", се добавя в изказването.

" Тя също по този начин съставлява извънредно значимо изчезнало звено сред относително дребните мастаби с един паметен параклис и обширните фамилни гробници като прилежащата гробница на Ти, издигната почти по същото време. "

По време на разкопките, извършени през 2022 година, археолозите разкриват обширна надстройка на мастаба (правоъгълна конструкция на египетските гробници) с дължина 42 метра и широчина 22 метра. Тя разкрива добре непокътнат параклис, допълнен с рисувана декорация на входа, две сердаби (пространства, употребявани за скулптури на собственика) и дълъг кулоар за достъп.

Lost 4,400-Year-Old Tomb Found With Ancient Egyptian Mummy Inside
— David Allen Lambert (@DLGenealogist)
След това, през 2023 година, екипът влезе в погребалната камера, в която имаше голям варовиков блокиращ камък. Камерата е била оградена в древността, само че към момента е съдържала част от истинското съоръжение, употребявано за погребението, включително дарове и керамика. Интересно е, че гробницата е съдържала и мумифицирана риба, която е първата по рода си открита.

След това в отчасти отворен саркофаг, който към момента лежал по тил, се намирали мумифицираните остатъци на самия служител. Изследването на останките му разкри нови хрумвания за еволюцията на мумифицирането през интервала на Старото царство.

" По този метод беше преоткрита гробницата на човек, трансформирал хода на египетската история, което съставлява едно от най-големите скорошни открития на експедицията. Изследванията към момента не престават и евентуално ще бъдат направени още открития, които ще хвърлят нова светлина върху фамилията и времето му " , добави Барта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР