Екип от български ВАР-оператори получи назначение за най-важния двубой в

...
Екип от български ВАР-оператори получи назначение за най-важния двубой в
Коментари Харесай

Не е шега: Български ВАР-екип на финала в Шампионска лига

Екип от български ВАР-оператори получи предопределение за най-важния дуел в европейския клубен футбол - финала на Шампионската лига сред Манчестър Сити и Интер на 10 юни в Истанбул. Досега българин не е взел участие в съдийския екип на най-престижния мач на Стария континент.

ВАР към този момент е неразделна част от работата на реферския екип, откакто международната федерации реши да вкара технологиите за по-голяма точност на решенията. Тя се употребява от основния арбитър в четири случая за обстановки на терена - дали има гол или не, присъждане или липса на углавен удар (дузпа), при проявление на червен картон и при сбъркана идентичност на футболист, направил нарушаване за премахване.
 Баялцалиев пред ТОПСПОРТ: Кабаков повлия на резултата! Лудогорец и ЦСКА играха без ВАР
Баялцалиев пред ТОПСПОРТ: Кабаков повлия на резултата! Лудогорец и ЦСКА играха без ВАР

" Когато искаш всички да са удовлетворени, най-после всички са недоволни "

Огромната чест да показват родината ни на финала получиха операторите от екипа на Hawk-Eye Станислав Колев (Оператор на повторенията/Replay Operator) и Валентин Ваклинов (Асистент оператор/Assistant Replay Operator), както и Берк Чейлан (Оператор на засади/Offside Replay Operator) - дълготраен оператор на елитния турски рефер Дженейт Чакър, който има и български паспорт. Чейлан работи интензивно за образованието на българските ВАР-съдии през есента на 2020 година

Нарядът за финала в Шампионската лига е самопризнание за отличната работа на българския ВАР-екип, който към този момент се показа сполучливо в основни срещи от европейските клубни шампионати през този сезон. Те бяха част от съдийския състав на редица мачове от груповата фаза, както и на четвъртфинала Наполи - Милан и полуфинала Манчестър Сити - Реал (Мадрид) от Шампионската лига.

" Поздравявам Колев, Ваклинов и Чейлан за голямото самопризнание от страна на Съдийската комисия на УЕФА. Тяхното достижение е образно доказателство за положителната работа на българските VAR оператори. През миналия кръг в Първа професионална лига мачовете с потребление на системата VAR минаха кота 530 - от сполучливия старт преди 2 години, и към този момент може да се каже, че българските оператори по видеоповторенията се развиват повече от сполучливо. В безусловно всички срещи взаимоотношението и координацията сред VAR съдиите и екипа от VAR оператори на Hawk-Eye е на високо равнище. Съвместната ни работа се отличава с дисциплинираност, правилно отношение и почитание ", разяснява управител VAR към БФС Петър Петров.

Друг ВАР-оператор от България - Светлин Велков, е селектиран да работи на Световното състезание по футбол за дами в Австралия и Нова Зеландия през лятото на 2023 г.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР