Екип от астрономи от Великобритания и Германия е открил нов

...
Екип от астрономи от Великобритания и Германия е открил нов
Коментари Харесай

Загадъчен обект на Млечния път: по-лек от черна дупка и по-тежък от неутронна звезда

Екип от астрономи от Англия и Германия е разкрил нов мистериозен обект в Млечния път, който е по-тежък от всички известни неутронни звезди и по-лек от най-леките черни дупки, оповестява Би Би Си.

Този обект обикаля към милисекунден пулсар (пулсар с интервал на въртене в диапазона от 1 до 10 милисекунди) и се намира на 40 хиляди светлинни години от нас.

Изследователите, разкрили обекта, от Университета в Манчестър и Института „ Макс Планк “ в Мюнхен (статията им е оповестена в онлайн изданието на списание Science), считат, че това е първата известна двойна система пулсар-черна дупка, която ще ревизира в допълнение Теорията на относителността на Айнщайн и ще даде нови сведения за черните дупки.

„ Системата пулсар-черна дупка ще бъде значима опция за инспекция на теорията на гравитацията, а тежката неутронна звезда ще даде на нуклеарната физика нови знания за процесите при доста висока компактност ", предвижда професор Бен Стаперс, астрофизик от Манчестърския университет.

Когато една неутронна звезда, която е свръхплътна останка от мъртва звезда, натрупа прекалено много маса, тя се " срутва ". Какво се случва по-късно, остава предмет на горещи разногласия, макар че множеството астрономи са склонни да имат вяра, че такава звезда се трансформира в черна дупка.

Смята се, че с цел да се стигне до колапс на неутронна звезда, нейната маса би трябвало да е 2,2 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Но най-леките от известните ни черни дупки, получили се от неутронни звезди, са доста по-тежки, те са най-малко пет пъти по-масивни от Слънцето, което допуска, че някъде би трябвало да има по този начин наречените " черни дупки с междинна маса ". Само че природата на тези обекти към момента не е изследвана и новото изобретение дава обещание да поправи това.

В огромен звезден куп в южното съзвездие Гълъб благодарение на радиотелескопа MeerKAT, ситуиран в Южна Африка, е открита двойна система от черна дупка и пулсар.

Според астрономите звездите там са ситуирани толкоз начесто, че могат да си взаимодействат, да трансформират орбитите си и даже да се сблъскат.

Изследователите не изключват, че солидният обект, обикалящ към пулсара, може да е зародил точно вследствие на подобен конфликт на неутронни звезди.

Учените споделят, че към момента е рано да се вършат дефинитивни изводи дали откритият от тях обект е най-тежката неутронна звезда до момента, лека черна дупка или някаква нова екзотична версия на звезда, само че към този момент са безапелационни, че с помощта на това изобретение ще научат доста за държанието на материята в най-екстремните условия, които съществуват във Вселената. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР