Екип на проектаД-р Славчо Близнаков, доц. Росен Калпачки, д-р Ана

...
Коментари Харесай

Първият в България високоспециализиран център за диагностика и лечение на инсулти

Екип на проектаД-р Славчо Близнаков, доцент Росен Калпачки, доктор Ана Николова, доктор Мариела Доросиева, доктор Нурфет Алиоски, доцент Мария Атанасова и доктор Стефан Николов от УМБАЛ " Св. Анна " - София
Мозъчният инсулт е най-честата причина за инвалидизация и гибел в България, както и в по-голяма част от света. В първите няколко часа използването на характерно лекуване е само вероятното и избавя човешки животи. През 2016 година под управлението на доктор Славчо Близнаков в болница " Света Анна " - София, е основана неповторима организация, която е в основата на високоспециализирания Център за диагностика и лекуване на инсулти - първият с такива индикатори освен в България, само че и в Югоизточна Европа. Ръководител на центъра е доцент Росен Калпачки.

В основата на центъра стои неповторима организация за ръководство, която сплотява напъните на работещите в разнообразни болнични структури и подсигурява непрестанно взаимоотношение сред профилираните екипи. Екипът на клиниката по нервни заболявания целодневно си сътрудничи с всички свързани екипи - от незабавното поделение, през лабораторията и отделението по образна диагностика до клиниката по реанимация и клиниката по неврохирургия. Създаването и спазването на строги вътрешни правила за придвижване на болния и на логаритъм за взимане на решение за държание разрешават на лекуващите да не пропуснат и най-трудния случай.

Мозъчният инсулт се преглежда не като положение, а като динамичен развой, в който времето играе основна роля за прогнозиране на изхода. Затова ранното различаване на първите признаци и своевременната реакция както от страна на пациента и неговите близки, по този начин и на медицинските лица, е крайъгълен камък в лекуването на болестта.

Желязната организация в Центъра за диагностика и лекуване на инсулти в болница " Света Анна " оказва помощ за бързото и дейно лекуване. На процедура след постъпването на пациента и диалог с придружителите му стартира обзор, следват взимане на кръв за незабавни проучвания, наложително проучване на мозъка с компютърен томограф (скенер), разискване сред експертите от екипа и взимане на решение за най-хубавото лекуване. Всичко това става приблизително за 25 минути.

Часовете са от извънредно значение за актуалното лекуване - интравенозна тромболиза, тъй като лечебният прозорец (времето от началото на признаците досега, в който лекуването би имало резултат и изгодата би била по-голяма от вредата) е 4 часа и половина. Мнозина пациенти пропущат златния си късмет да се вместят във времето, по тази причина даже в Европа не повече от 10-15% от болните с инсулт получават модерното лекуване. В болница " Света Анна " - София, обаче към 30% от болните с инсулт са лекувани с тромболиза. В съответни цифри това прави 350 лекувани за 2019 година, като към две трети от пациентите биват изписани без значима неработоспособност.
Здраве Алманах на нововъведенията в здравния бранш
За да се популяризира опитът на центъра, в особено основаната " Академия Инсулт " под управлението на доцент Росен Калпачки се провеждат регулярни обучителни курсове за подготовка, през които са минали над 100 медици - невролози, реаниматори и други По този метод положителните практики на центъра сполучливо са се усвоили и през днешния ден се ползват измежду над 40-те екипа на сходни неврологични центрове в страната.

Успехите на екипа са оценени от Европейската организация за инсулти и нейния план " Ангелите ", в границите на който всяка година от 2017 до момента се присъжда на Клиника по нервни заболявания в УМБАЛ " Св. Анна " - София, най-високият " Диамантен статут " за качество. Доц. доктор Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ " Света Анна " - София: Създадената организация усилва възможностите на болните за съвременно лекуване
ВизиткаДоц. доктор Росен Калпачки приключва със златен орден междинното си обучение, а по-късно и Медицинския университет - София. Има участия в голям брой интернационалните клинични изследвания в областите: епилепсия, болежка, множествена склероза, мозъчно-съдова болест. Притежава профилирани умения в електроенцефалографията, доплеровата сонография и невропсихологичното тестуване. Членува в интернационалните колегии и сдружения по неврология, епилепсия, неврофизиология, невросонология и мозъчна хемодинамика.Има богат преподавателски опит, а научната му активност обгръща монографии и съавторство на три книги в региона на неврологията и публичното здраве, както и на учебник за експерти по незабавна медицина. Началник е на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ " Света Анна " - София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР