Екип на Института за изследване на аерокосмическата информация (AIR) към

...
Екип на Института за изследване на аерокосмическата информация (AIR) към
Коментари Харесай

Екип на Китайската академия на науките разработи високопрецизна система за мониторинг на слънчевата радиация върху земната повърхност

Екип на Института за проучване на аерокосмическата информация (AIR) към Китайската академия на науките е създал високопрецизна система за мониторинг на слънчевата радиация върху земната повърхнина. Тя има значимо научно значение и приложна стойност за наблюдаване и прогнозиране на производството на сила от Слънцето, оценка на селскостопанските добиви, човешкото здраве и улавянето на въглерод.

Системата за отдалечено наблюдаване има висока разграничителна дарба, употребявайки данни от наблюдения, генерирани от геостационарни метеорологични спътници, в това число китайските „ Фънюн-4 “ и японските „ Химавари-8/9 “.

„ Тази система регистрира абсорбирането на газ от атмосферата и отражението върху повърхността в ледени и заснежени зони и преодолява проблемите при изчисляването на разсейването на светлината от облаците и аерозолните частици в атмосферата “, сподели Хуси Лъту от изследователския екип.

Системата дава опция за високопрецизен, високочестотен и съвсем в действително време мониторинг на слънчева радиация върху повърхността на Земята и демонстрира обилни преимущества при наблюдаване на снежни и ледени зони с бързи промени в слънчевата радиация под облаци, като Цинхай-тибетското плато.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР