Екип на bTV беше допуснат до мощите на светите ученици

...
Екип на bTV беше допуснат до мощите на светите ученици
Коментари Харесай

Учениците на Кирил и Методий: Екип на bTV беше допуснат до мощите на Св. Наум и Св. Климент Охридски


Екип на bTV беше позволен до мощите на светите възпитаници на братята Кирил и Методий за първи път. Вчера и през днешния ден нашият екип съумя да види стотиците поклонници от целия свят, които посещават манастирите на светиите.

Местният екскурзовод Любчо Кортелов ни води в църквата „ Свети Климент и Пантелеймон “ на хълма Плаошник. Тук легендата споделя, че свети Климент самичък е подготвил гроба за успението си.



„ През 886 година свети Климент е изпратен от княз Борис Михаил, идва в Охрид на това място. Прави новата черква и провежда охридската книжовна школа. Обучава към 3500 възпитаници на новата кирилична писменост “, изяснява Кортелов.

Да се поклонят на светеца, идват хора от целия свят. „ Едно от най-многобройните места откъдето идват поклонници, това е хората от православният свят от Сърбия, България, Черна гора, само че идват и доста туристи да видят огромния Чудотворец и неговия гроб “, споделя Мария Ристеска от черква „ Св. Св. Климент и Пантелеймон “.



От другия завършек на Охридското езеро манастирът „ Свети Наум “ пази мощите на Наум Охридски Чудотворец.

Едно от поверията за гроба на свети Наум гласи, че в случай че заслушате над него, може да чуете по какъв начин бие сърцето на светеца. А до момента в който туристите преглеждат реликви в Охрид и покрайнината, Северна Македония също ще означи 24 май.

„ В Република Северна Македония 24 май се празнува по метод, по който хората показват респект и почитание към делото на двамата братя и техните почитатели като с най-различни културни събития, поднасяне на венци и цветя пред техните монументи показват своите усеща на признателност “, сподели генералният консул на България в Битоля Димитър Иванов.



По думите на локалните българи управляващите провеждат скромни тържества, на които обаче не канят представители на българските сдружения.

„ Азбуката я назовават македонска. В целия свят е българска, единствено тука всичко е македонско “, споделя Томе Блажевски от съдружие „ Цар Борис III “.

На празници като днешния, а и всеки ден, българите тук имат една фантазия, преди Скопие да поеме пътя си към европейското семейство.

„ За нас желаеме да се съблюдават правата на българите, също би трябвало да ни запишат в конституцията, да бъдем равноправни като всички останали нации в РСМ и по този начин ще стартираме дружно да вървим към европейския съюз “, споделя Блажевски.

Затова и през днешния ден българите в Охрид си спомнят с особена респект за учениците на Кирил и Методий, популяризирали по целия свят славянската книжовност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР