Екип Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на лечебни

...
Екип Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на лечебни
Коментари Харесай

"Медика Русе" инвестира в децата

Екип Доц. доктор Кирил Панайотов, дм - шеф на лечебни заведения " Медика " ; Алисе Муртезова - административен шеф на " Медика " ; Лиляна Ангелова - шеф на ЧДГ " Дъга - Русе ".
Пълноценната грижа за дребните деца и пълноценната професионална кариера постоянно влизат в несъгласие между тях. Особено когато става дума за медицинските експерти, които постоянно работят на смени. Трудностите в последните две години се усилиха доста и поради пандемията. Ограничителните ограничения, които държавното управление предприе за прекъсване разпространяването на COVID-19, краткотрайно постановиха затваряне на детските градини и учебните заведения в последните две години и даже медиците, които са изключително нужни по време на епидемията, бяха принудени от време на време да отсъстват от работа.

Ведомствените градини и ясли за децата на чиновници са решение и голямо облекчение за родителите, само че такива се срещат извънредно рядко - в цялата страна те са единици, а детска градина към болница има една-единствена в България - " Дъга - Русе " към лечебните заведения " Медика Русе ". Тук децата на чиновниците на " Медика " се одобряват с преимущество, а работно време е удължено и съобразено с потребностите им.

" Дъга - Русе " се намира безусловно на двеста метра от болничното заведение, ситуирана е в две напълно реновирани здания със светли и просторни пространства, снабдени с интерактивни дъски, плувен басейн, необятен двор със уреди за игра, съобразени с съответната възраст на децата. Детската градина към лечебното заведение отваря порти през 2018 година с напълно реновирана материална база. Тя разполага с 6 възрастови групи, две от които яслени. Детското образователно заведение посещават деца на възраст от 2 до 7 години. Просторните и светли занимални са оборудвани с интерактивни дъски, като преподавателите залагат главно на интерактивното образование на децата както със модерни технологии, по този начин и с типичен Монтесори способи.
Реклама
В двора са обособени шест къта за игри навън, снабдени с подобаващи за съответната възрастова група уреди. При подобаващи климатични условия децата прекарват часове наред в игри навън. " Дъга - Русе " разполага и с съвременен плувен басейн, в който сертифициран треньор води всекидневно тренировки на децата от всяка група.

С малчуганите всекидневно паралелно с учителките и медицинските сестри работи квалифициран психолог, а логопед им оказва помощ с речевите усложнения. В детската градина също по този начин се грижат децата да получават и уравновесена, разнообразна здравословна храна всеки ден.

Детската градина се оказва изключително скъпа и по време на пандемията, когато други детски и образователни заведения трябваше да затворят краткотрайно, " Дъга - Русе " остава отворена с позволение на управляващите през декември 2020 година и март 2021 година за децата на чиновниците на трите лечебни заведения " Медика " и общинската Белодробна болница в Русе, които са ангажирани на първа линия в битката с коронавирус - тъкмо в миг, в който лечебните заведения бяха изправени пред колапс, подбуден от липса на личен състав и огромния брой пациенти, нуждаещи се от лекуване.

" Дъга - Русе " гледа и към бъдещото си развиване. Детското заведение е спечелило план по стратегия " Еразъм " и следва целият екип да посети образователни заведения във Валенсия, Испания, за образование, продан на опит и асимилиране на положителни практики. Детската градина работи и по план на МОН " Студентски практики - Фаза 2 ", с помощта на който студенти от педагогичен специалности могат да аплайват за студентска процедура.
Реклама
В последна сметка с помощта на детската градина в този момент медицинският екип на болничното заведение е по-спокоен и по-отдаден на работата си, а това се отразява и на качеството на предлаганите медицински услуги и надлежно и на пациентската задоволеност, споделят от болничното заведение.
Визитка Алисе Муртезова е административен шеф на лечебни заведения " Медика ". Тя има магистърски степени по " Здравен мениджмънт ", " Международни финанси и интернационално комерсиално право " и " Национална сигурност ". От 2010 година досега е ръководител на общинския съвет на БЧК - Русе, и член на общото заседание на националния съвет на БЧК. От 2021 година е зам.-председател на Българската болнична асоциация. От ноември 2019 година до април 2021 г е била и зам.-председател на комисията по опазване на здравето и обществена политика в община Русе. Била е член и на Комисията по опазване на здравето в 45-ото Народното събрание. Децата са най-ценният капитал
Как се роди концепцията за ведомствена детска градина към болничното заведение, какво ви стимулира?

- С положителните си условия за професионално развиване " Медика Русе " притегля доста млади фрагменти. Голяма част от тях са родители на деца от 2- до 7-годишна възраст. Поради работата на смени медиците се затрудняват да водят и прибират децата към и от градини и яслите. С течение на времето те споделяха с нас терзанията си дали детето им ще бъде признато в ясла или детска градина наоколо до работното им място. Така се роди концепцията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Свят Реклама
Какви компликации срещнахте при реализацията на концепцията - регулаторни, административни, организационни или други? Как ги разрешихте?

- Сферата на началното и предучилищното обучение беше нещо ново за нас. Визията ни за " Дъга " изключваше опцията да бъде просто детски център вид " забавачка ", в която родителите да оставят децата си. Искахме детската градина да бъде образец за качествени просветителни услуги в Русе. За реализацията на плана привлякохме и консултанти, одобрени имена в Русе. Част от тях отговаряха за регистрацията, други за набирането на личен състав, трети за материалното подсигуряване и ремонтните действия. Но дружно с концепциите и качествата на всички се справихме с поставените цели и в този момент резултатът е впечатляващ.

Как си обяснявате обстоятелството, че вашата детска градина е първата по рода си в България? Какво бихте посъветвали други ваши сътрудници, които биха желали да последват образеца ви?

- Да го създадат! Повярвайте ми, благодарността на родителя, за чието дете се грижиш, е несравнима. Често, минавайки по коридорите на болничното заведение, ме стопират сътрудници, майки или татковци, единствено с цел да ми опишат по какъв начин е минал урокът по плуване на детето, по какъв начин е придобило потребен табиет или по какъв начин рецитира стихчето за идно празненство. Ние залагаме извънредно доста и на физическото развиване на децата, заради този факт малчуганите посещават два пъти седмично тренировки по плуване във вътрешния ни басейн и прекарват часове наред в игри навън в оборудваната ни с съвременни уреди по отношение на възрастовата група детска площадка. Всяка зала за образование разполага и с интерактивни дъски.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Пожелавам на всеки управител да успее да обезпечи подобен вид обществена облага, тъй като децата са най-ценният капитал, който би трябвало да надграждаме. Инвестицията си заслужава!
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР