Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи спасителни

...
Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи спасителни
Коментари Харесай

Археолози откриха средновековни гробове в частен имот в Неделино

Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи избавителни разкопки край Неделино. В частен парцел там, предходната година, бяха открити четири гроба, датирани от епохата на Средновековието.

На скъпата находка през есента на предходната година попаднал притежателят на парцела Здравко Глумов:

" Реших да направя тука водоем за поливане и се натъкнахме на това нещо. "

Българска национална телевизия: Предполагахте ли, че може да откриете такова нещо тук?

- Не, безусловно не, тъй като никой не е казвал, баба ми и дядо ми са на по 90 и недостатък години умряха,
до сегашен ден никой не е знаел.

За археолозите находката е извънредно значима.

" Разбира се им благодарим, че както е по закон те незабавно алармират полицията и община Неделино, те от своя страна алармираха нас. Ние дойдохме на място и установихме, че се касае за феодален некропол. Как го установихме това - по ориентацията на скелетите изток-запад, по обряда, който е християнски нали глава на запад крайници на изток, ръце скръстени на таза или на корема ", изясни Николай Бояджиев - археолог.

Открити били общо четири гроба - три на възрастни и един детски. В единия от гробовете са открити и два бронзови пръстена.

" При почистването им в лабораторията, в нашата на Регионален исторически музей Смолян, се откри, че това е феодален пръстен от 10-12 век, като по този метод ние успяхме да датираме единия от тези гробове. Предполагаме, че и другите са от тази ера ", сподели още Николай Бояджиев.

Откритите досега гробове са построени напълно от каменни плочи, а в един от тях е положено тялото на мъж, на чиято ръка са открити двата бронзови пръстена. Още в първия ден на разкопките археолозите попаднаха на пети гроб, още веднъж най-вероятно детски.

Николай Бояджиев: " До момента към този момент са пет. За страдание, единият е разрушен, до момента в който багериста осъзнае, че работи на некропол, само че другите са относително добре непокътнати, тъй че се надяваме да успеем да ги проучим.

Българска национална телевизия: След като са датирани 10-12 век, това защо приказва, тук наоколо населено място от тази ера?

Николай Бояджиев: " Да, сигурно наоколо е имало населено място, защото както и в този момент гробищата се намират наоколо до селищата, само че не сме открили още на кое място е селището, то е някъде в близост в региона, като също по този начин при престоя ни тука, при работата ни ще намерим време и за един ден да се разходим в близост из терена и вероятно да локализираме и селището къде се намира. "

Разкопките се подкрепят от община Неделино с доброволци и финансови средства.

" За първи път на територията на община Неделино се организират действителни археологически разкопки, до в този момент постоянно сме правили археологически карти, маркирали сме местностите и терените, само че на място в никакъв случай не е било работено, тъй че с огромен възторг и вяра да бъде нещо по този начин по-ценно и да съставлява и един туристически интерес по нататък ", съобщи Боян Кехайов - кмет на община Неделино.

След привършване на разкопките проучването на находките ще продължи. А в община Неделино ще решат дали и по какъв начин да трансфорат средновековния некропол в място за посещаване на туристи.

Репортаж: Величка Петкова, Стефан Николов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР