ЕК следи отблизо преструктурирането на полската обществена телевизия и е

...
ЕК следи отблизо преструктурирането на полската обществена телевизия и е
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Следим внимателно случващото се с медиите в Полша

ЕК следи от близко преструктурирането на полската социална телевизия и е подготвена да се намеси, в случай че е належащо. Това сподели заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова в изявление за Euronews в Давос. Новото държавно управление във Варшава, управлявано от Доналд Туск, спря излъчването на националната телевизия и уволни управлението й в опит да деполитизира държавните медии.

Ходът провокира всеобщи митинги на опозицията и наказание от страна на полския президент Анджей Дуда.

 
Разбира се, постоянно се тормозим, когато виждаме промени в обществото, медиите. Затова предложих закон за свободата на медиите. Но той към момента не е влезнал в действие. Това се пробвах да обясня на президента Дуда – не можем да действаме в границите на нашите пълномощия, без да разполагаме със закона. Следим доста деликатно какво се случва в областта на медиите в Полша. В случай на несъгласие със съществуващото законодателство на Европейски Съюз, тогава ще действаме.
Вера Йоурова – заместник-председател на Европейска комисия за полезностите и прозрачността

Йоурова изиска по-нататъшни дейности от Унгария, откакто тя показа промени в правораздаването, с цел да бъдат освободените замразените средства от Европейски Съюз.Миналия декември Комисията отблокира 10 милиарда евро за Унгария от кохезионните фондове – решение, подложено на критика от евродепутатите.През 2022 г Съюзът блокира по-голямата част от парите за Будапеща заради съществени опасности за върховенството на закона.

 
В Унгария има доста проблеми. Не единствено правосъдната система, само че и свободата на медиите. Там страната е равнозначна на партията и партията има огромна власт. Това беше повода да спрем много пари. И в този момент, с цел да ги отблокираме, Унгария би трябвало да извърши съответни стъпки. Тя към този момент направи някои неща. Промени в правосъдната система. И ние отблокирахме част от парите. Но към момента огромна част от финансирането чака идващите дейности от Унгария.
Вера Йоурова – заместник-председател на Европейска комисия за полезностите и прозрачността

В четвъртък Екологичен потенциал одобри остра резолюция, в която заплашва да предприеме правосъдни дейности против Комисията, в случай че тя отблокира спомагателни средства на Унгария. Текстът бе утвърден с 345 гласа „ за “, 104 „ срещу “ и 29 „ въздържал се “. Депутатите не са удовлетворени от обстоятелството, че преди месец изпълнителният орган на Европейски Съюз освободи 10.2 милиарда евро от парите за Будапеща. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР