ЕК разследва Икеа“ за данъците по сделки на шведския мебелен

...
ЕК разследва Икеа“ за данъците по сделки на шведския мебелен
Коментари Харесай

Еврокомисията разследва "Икеа" за укриване на данъци


Европейска комисия проверява „ Икеа “ за налозите по покупко-продажби на шведския мебелен колос в Холандия, което е следващата стъпка на Брюксел против данъчните афери на мултинационалните компании.

С следствието Европейската комисия ще получи изчерпателен взор върху метода, по който „ Икеа “ наподобява е употребила холандско дъщерно сдружение, с цел да понижи данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното до момента деяние от страна на Брюксел против многонационална компания от Европа и пристигна след сходни случаи против американските гигантиApple, Amazon и McDonald's.

Всички те бяха сложени под наблюдаване след вълните от разкрития като да вземем за пример в "Досиетата от Рая" които обърнаха внимание на това по какъв начин мултинационалните компании и свръхбогатите по света употребяват законни средства за отбягване на заплащането на налози.

"Всички компании, огромни или дребни, многонационални или не, би трябвало да заплащат справедливия си дял от данъка", съобщи в изказване комисарят по антитръстовите правила на Европейски Съюз Маргрете Вестагер.

"Държавите-членки не могат да разрешат на определените компании да заплащат по-малко налози, като им разрешават изкуствено да трансферират облагите си другаде", сподели тя.

Комисарят не загатна цифри при последните си изказвания против „ Икеа “, само че в отчет на Зелената партия в Европейския парламент от предходната година беше обявено, че „ Икеа “ е избегнала заплащането на 1 милиарда евро като налози в Европейски Съюз сред 2009 година и 2014 година

Частна от своето учредяване през 1943 година, „ ИКЕА “ има комплицирана корпоративна конструкция и се ръководи от разнообразни фондации, което й разрешава да се освободи от високите налози в Швеция.

Разследването на Еврокомисията е във връзка с две съглашения, контрактувани сред Холандия и „ Интер Икеа “, холандският клон на компанията, съгласно които подразделението на шведския колос в Страната на лалетата получава франчайзови заплащания от магазините на „ Икеа “ по света.

По силата на първото данъчно решение сред 2006 година и 2011 година Холандия позволява на „ Интер Икеа “ да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на "Икеа" в Люксембург, като по този метод трансферира приходите си в пълномощия, в която не са данъчно обложени.

През 2011 година, откакто Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „ Интер Икеа “ провежда второ решение с Нидерландия, като този път включваше сложен контракт за заем с подразделението на "Икеа" в Лихтенщайн и още веднъж шведската компания сполучливо трансферира облагаемите доходи под ниската данъчна пълномощия./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР