ЕК публикува покана за представяне на предложения за 2022 г.

...
ЕК публикува покана за представяне на предложения за 2022 г.
Коментари Харесай

138 милиона евро в подкрепа на доброволческите дейности

ЕК разгласява покана за показване на оферти за 2022 година по линия на Европейския корпус за взаимност. Европейският корпус за взаимност е стратегия на Европейски Съюз за младежи, които желаят да вземат участие в действия за взаимност в разнообразни области — от подкрепяне на хора в неравностойно състояние до принос към дейности в областите на здравето и околната среда в целия Европейски Съюз и отвън него. С тази покана се вкарва и опцията участниците да се включват в интервенции за филантропична помощ по целия свят, с цел да се развива солидарността сред организациите и доброволците в страните от Европейски Съюз и хората и общностите отвън Съюза. Това ново направление за интернационалните планове се назовава Европейски доброволчески корпус за филантропична помощ.

С поканата се дават съвсем 139 милиона евро, с което се способства за основаването на повече благоприятни условия за младежите да проявят взаимност по време на Европейската година на младежта 2022 година С тези средства ще се финансират доброволчески действия, ръководени от младежи планове за взаимност, екипи във високоприоритетни области, предопределени да предизвикват здравословния метод на живот и опазването на културното завещание, както и Европейския доброволчески корпус за филантропична помощ. Общият бюджет на програмата „ Европейски корпус за взаимност “ за интервала 2021—2027 година е 1 милиард евро. През седемгодишния си интервал на деяние тази стратегия на Европейски Съюз ще даде опция на минимум 270 000 младежи да се включат в дейности за взаимност.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския метод на живот, съобщи: Солидарността е основна полезност в нашия Съюз и с нашите сътрудници по света. Чрез Европейския корпус за взаимност по-младото потомство взема присъединяване в доброволчески планове. Този формиращ личността опит дава опция на младежите да оказват помощ на общностите и да дадат нещо от себе си. Много съм горделив, че програмата се развива и че за първи път включва и интервенции за филантропична помощ. Младите хора имат силата да трансформират света и Комисията оказва помощ това да се случи.

Комисарят, отговарящ за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел, добави: Младите хора могат да имат забележителен принос за обществото. През Европейската година на младежта 2022 година Европейският корпус за взаимност ще бъде значим инструмент за подкрепяне на младежите да вземат участие в действия за гражданска ангажираност и за създаване на по-добро, по-екологосъобразно, по-цифровизирано и по-приобщаващо бъдеще. За първи път програмата ще даде благоприятни условия за принос към интервенции за филантропична помощ. През идната година ще активизираме и доброволци в действия и планове за поощряване на здравословния метод на живот и за разпространение на културното завещание.

Програмата предлага опция на младежите да дадат важен принос за обществото, да придобият скъп опит и да развият нови умения. В нея могат да вземат участие младежи сред 18 и 30 години за дейностите за взаимност, с които се преодоляват публични провокации, и младежи на възраст сред 18 и 35 години за дейностите в региона на филантропичната помощ. Чрез Европейския корпус за взаимност се поддържат политическите цели на Европейски Съюз и се ангажират организации и младежи в планове, съсредоточени върху тях. Програмата:

- предизвиква приобщаването и многообразието и има за цел да даде на всички младежи еднакъв достъп до опциите по линия на Европейския корпус за солидарност;

- поддържа планове и действия, имащи за цел да се съхраняват и усъвършенстват естествените местообитания и околната среда, да се покачва осведомеността по отношение на екологичната резистентност и да се благоприятстват измененията в поведението;

- способства за цифровия преход, като поддържа планове и действия, имащи за цел да се усъвършенстват цифровите умения, да се покачва цифровата просветеност и да се построява схващане за рисковете и опциите на цифровите технологии;

- ангажира и дава опция на младежите да бъдат дейни в обществото и да станат същински дейци на смяната.

Младите хора, които желаят да вземат участие в действия по линия на Корпуса би трябвало да се записват в портала на Европейския корпус за взаимност, където могат да търсят и откриват организации, изпълняващи планове. Групи от младежи, регистрирани в портала на Европейския корпус за взаимност, също могат да подават заявки за финансиране на планове за взаимност, които управляват сами.

Всеки обществен или частен индивид може да подаде заявление за финансиране за осъществяване на действия по линията на Европейския корпус за взаимност. Тези организации би трябвало да получат знак за качество, с който се удостоверява, че те са в положение да правят висококачествени действия за взаимност в сходство с правилата, задачите и условията на програмата. Те могат да подадат заявление благодарение на националните организации по програмата „ Европейски корпус за взаимност “, открити във всички страни от Европейски Съюз и трети страни, асоциирани към програмата, или на Европейската изпълнителна организация за обучение и просвета (EACEA) за централизираните дейности. Срокът на поканата за показване на оферти за планове за доброволчество и взаимност е 23 февруари за планове, които ще бъдат изпълнени през същата година, и 4 октомври за планове за идната година.

Европейският корпус за взаимност съществува като финансирана от Европейски Съюз стратегия от октомври 2018 година с действен бюджет от 375,6 милиона евро за интервала 2018—2020 година Той се основава на предходни начинания на Европейски Съюз в региона на солидарността и е предопределен да предлага уникален портал за организациите, настоящи в областта на солидарността, и за младежите, искащи да допринесат за обществото в най-важните за тях области. Въз основа на триумфа на самодейността дейностите на Европейския корпус за взаимност не престават в интервала 2021—2027 година и се уголемяват, с цел да допринесат за даването на филантропична помощ в трети страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР