ЕК през годините взе дейно участие за продължението на Турски

...
ЕК през годините взе дейно участие за продължението на Турски
Коментари Харесай

Според Петков: Казал на Байдън джиповете, заявил му, че Турски поток е корупция

ЕК през годините взе ефективно присъединяване за продължението на Турски поток през България, Жан-Клод Юнкер и Владимир Путин даже персонално обсъждаха плана
Премиерът Кирил Петков хвърли повече светлина върху диалога си с американския президент Джо Байдън. Двамата се срещнаха на съвещанието на водачите на Европейски Съюз в Брюксел нощес. Въпреки че не са имали среща на четири очи, а са разменили думи в залата пред други евро водачи, съгласно Кирил Петков са разискали всички вероятни тематики.

„ Корупцията е един от инструментите за въздействие на Путин в България. Турски (руски) поток е добър образец - корупция, джипове на Аркад, три милиарда от нашите пари, изхарчени за непозната тръба! Това беше част от полемиката ни с президента Байдън довечера “, разгласи българският министър председател във Facebook. От Белия дом не оповестяват за диалога.

Проектът за продължение на Турски поток през България от самото начало се случваше с персоналната ангажираност на Брюксел. През 2017 година тогавашният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер беседва за тръбата и с съветския президент Владимир Путин по време на среща в границите на форума Г-20.

Юнкер и Борисов имаха и взаимно изказване по въпроса, като политикът от Люксембург съобщи: „ Искаме силата да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това позитивно развиване, което ще докара до отваряне на газовия пазар с изгоди за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в поддръжката си към България в осъществяването на проектите ѝ за районен газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското държавно управление “.

Европейската комисия поддържа и финансово плана за газов хъб „ Балкан ”, инвестирайки безплатна помощ грант в размер на 920 хиляди евро по линия на „ Механизма за свързване на Европа ” ( " Connecting Europe Facility " /CEF) за предпроектно изследване, което покрива 50% от разноските за него. Проектът за газовия хъб „ Балкан ” включва спомагателна инфраструктура за да се достави нов газ за Централна/Западна, Югоизточна и Източна Европа, с цел да се усили сигурността на доставките посредством обезпечаване на достъп до спомагателни източници на газ.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР