ЕК препоръча Грузия да получи статут на страна кандидат за

...
ЕК препоръча Грузия да получи статут на страна кандидат за
Коментари Харесай

Журналист от Грузия: Русия прави всичко възможно, за да попречи на влизането ни в ЕС

ЕК предложи Грузия да получи статут на страна претендент за член на Европейски Съюз. Как в страната одобряват позитивния отчет на Комисията и може ли съветско въздействие да попречи на участието на страната в Общността? Специално за Euronews тематиката разяснява грузинската журналистка Нина Кубутия. С нея беседва Лора Карамфилова.

 

Нина, благодаря, че приехте нашата покана за това изявление. Говорим малко откакто Европейска комисия публично разгласява отчета за разширението. Какви съгласно вас, ще бъдат резултатите за Грузия по-конкретно?


НИНА: Първо желая да ви благодаря, че ме поканихте като посетител във вашето предаване. По-голямата част от грузинското население вижда бъдещето на нашата страна като част от Европейски Съюз, тъй че този статут на страна-кандидат е извънредно значим. Смятам, че през днешния ден беше показана една положителна рекомендация от страна на Европейска комисия. И цялата заслуга е на народа на Грузия, не включвам държавното управление. Затова това е в действителност заслужена положителна оценка. Но доста още занапред би трябвало да бъде направено, в това число правосъдна промяна, независимост на медиите и така нататък Грузинците се борят да станат пълноправни европейци още от оповестяването на нашата самостоятелност преди 30 години. И макар всички провокации, ние имаме вяра, че е пристигнало времето да получим това самопризнание. За страдание нашето държавно управление неколкократно обявяваше, че този статут на претендент е просто алегоричен. Те настояват, че оценката на Европейска комисия няма да докара до никаква действителна смяна. Но нашият народ има вяра, че това не е по този начин. Аз персонално също считам, че това ще докара до същинска културна и финансова поддръжка от нашите европейски другари.

Както знаем през последните месеци, даже година, имаше доста митинги в Грузия против съветското вмешателство. Така че можете ли да кажете, че се усеща съветско въздействие, може би даже обвързвано с отчета?

НИНА: Русия е зложелател на Грузия. В интерес на Русия е да направи всичко по силите си, с цел да попречи на европейската интеграция на нашата страна. За това и нашият статут на страна-кандидат е голямо отчаяние за Русия. Тази страна постоянно се е опитвала да дестабилизира обстановката в Грузия. Мога да ви кажа, че единствено преди няколко дни съветски бойци екзекутираха един грузинец и отвлякоха различен, близо до границата на окупирания регион. Такъв вид произшествия се случват непрекъснато в Грузия. Затова ние имаме вяра, че един път щом станем част от европейското семейство ще бъдем предпазени и сходни случки няма да се случват от страна на нашия северен агресор.

В подобен случай, смятате ли, че европейското бъдеще на Грузия е в някаква степен застрашено от Русия?

НИНА: В реалност европейският път на Грузия е заплашен поради съветските дейности у нас през последните години. Грузия не съумява да избере едно в действителност проевропейско държавно управление, което да успее да вкара правосъдните промени поради съветското вмешателство. За това да станем част от Европейски Съюз ще бъде от изгода за нас.

В отчета на Европейска комисия се предлага още, Молдова и Украйна да стартират договаряния за присъединение допустимо най-скоро. Това може да бъде публично признато още на Европейския съвет през декември месец в Брюксел. Много постоянно Молдова и Грузия се поставят под общ знаменател, по този начин да се каже. Можете ли да ни обясните каква е разликата сред тези две някогашни руски републики?

НИНА: В продължение на години Грузия се смяташе за районен водач във връзка с демократични промени и прозападно държание. Но при настоящето държавно управление станахме очевидци по какъв начин Молдова и Украйна получиха техните статути на страни-кандидатки, до момента в който Грузия изостана. Молдова, за разлика от Грузия, има едно демократично и прозападно държавно управление. Именно поради това са по-напред от нас.

А какво е мнението ви за Украйна? Тази страна може би трябваше да чака минимум – едвам 15 месеца, с цел да стане претендент.

НИНА: Мисля, че Украйна го заслужава, тъй като Украйна изстрада доста. Във война са, борят се непрестанно. Тяхното държавно управление прави всичко допустимо, прави най-хубавото за народа и за това да станат част от Европейски Съюз. Истински член на Съюза. Това е моето персонално мнение.

Това Украйна да стане страна-член явно е позитивно за Украйна, само че по този начин ли е и за останалите 27 държави-членки?

НИНА: Мисля, че ще е доста позитивно за Грузия. Но ние особено имаме върху още какво доста да работим. Нашето държавно управление е проруско и те в действителност би трябвало да създадат всичко допустимо да получим този статут. Препоръката на Европейска комисия е добър знак, доста е добре за нас, само че още доста има да се работи.

Смятате ли, че е допустимо Грузия да се причисли към Европейски Съюз в обозримо бъдеще? Виждате ли го като нещо, което може да стане скоро?

Нина: Смятам, че рекомендацията на Европейска комисия е позитивна, тъй като целият ни народ желае да бъде част от Европейски Съюз. Всеки грузинец вижда бъдещето си в Европейски Съюз. От това имаме потребност и това желаеме, несъмнено. Така че в случай че в действителност реализираме промените в правосъдната власт и свободата на медиите ще успеем да реализираме прогрес. Но в действителност това е сложен въпрос. Но това към този момент е единствено една рекомендация. Но публично се чакаме да получим този статут след 5 седмици. Трудно е да предвидим какво ще се случи в бъдеще. Но най-важното е че самите грузинци желаят да станат част от европейското семейство. Въпреки това, че държавното управление ни мисли, че това е единствено алегорично и нищо няма да се промени фактически. Но хората чакат политическа и финансова поддръжка от европейските ни другари.

Знаеш, че Турция е претендент от може би 20 години. Ти доскоро съобщи, че Русия не е удовлетворена от развоя на събитията за Грузия. Смяташ ли, че Москва може да се опита да направи процеса по присъединение за Грузия доста муден?

Нина: Да, изрично, да. Това е една страна, която прави всичко допустимо да попречи на Грузия и на други страни да станат членове на Съюза. Така че, да, считам по този начин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР