ЕК планира временно да смекчи своите разпоредби за държавна помощ

...
ЕК планира временно да смекчи своите разпоредби за държавна помощ
Коментари Харесай

ЕК подготвя закон и финансиране в подкрепа на зелената индустрия

ЕК възнамерява краткотрайно да смекчи своите разпореждания за държавна помощ и непосредствено да налива пари в стратегически удобни за климата бизнеси.

Европейският съюз ще приготви закон, с цел да улесни живота на зелената си промишленост и ще го поддържа с държавна помощ и посредством Европейски върховен фонд, с цел да попречи на компаниите да се реалокират в Съединените щати, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си пред Световния стопански конгрес в Давос, съобщи Ройтерс.

Фон дер Лайен сподели, че тези ходове ще бъдат част от индустриалния проект на Европейски Съюз за Зелената договорка, с цел да трансформира Европа в дом на чисти технологии и индустриални нововъведения по пътя към нулеви чисти излъчвания на въглероден диоксид до 2050 година

" За да помогнем това да се случи, ще предложим нов Закон за промишлеността с чиста нула (без нездравословни емисии) ", сподели тя. " Целта ще бъде да се концентрират вложенията върху стратегически планове по цялата верига на доставки. Ще разгледаме по-специално по какъв начин да опростим и ускорим издаването на позволения за нови индустриални обекти за чисти технологии ", сподели шефът на Комисията.

Европейски Съюз е угрижен, че европейските компании ще се реалокират в Съединените щати, които имат скица за субсидиране на зелено произвеждане на стойност 369 милиарда $. Следователно Европейски Съюз ще даде пари и за своята промишленост, сподели фон дер Лайен.

" За да запазим привлекателността на европейската промишленост, би трябвало да сме конкурентоспособни на офертите и тласъците, които сега се оферират отвън Европейски Съюз “, сподели тя.

" Ето за какво ние ще предложим краткотрайно да приспособяваме нашите правила за държавна помощ, с цел да ги ускорим и опростим. По-лесни калкулации. По-прости процедури. Ускорени утвърждения. Например, посредством елементарни модели за данъчни облекчения. И с целенасочена помощ за индустриални уреди в стратегически чисти софтуерни вериги на стойност, с цел да се противодейства на рисковете от пренасяне поради задгранични дотации “, сподели тя.

Фон дер Лайен обаче означи, че защото не всички страни в 27-членния Европейски Съюз имат идентичен потенциал да поддържат своите компании, потреблението единствено на държавна помощ може да докара до нелоялна конкуренция, до " разпокъсване ", което би навредило на единния пазар на Европейски Съюз.

" За да избегнем фрагментиращия резултат върху единния пазар и да подкрепим прехода към чисти технологии в целия Съюз, би трябвало също по този начин да увеличим финансирането от страна на Европейски Съюз. В средносрочен проект ще подготвим Европейски върховен фонд като част от средносрочния обзор на нашия бюджет по-късно тази година “, означи Фон дер Лайен.

Тя не даде никакви детайлности за фонда, концепция, която за първи път повдигна през септември предходната година, която към момента няма поддръжката на всички държавни управления на Европейски Съюз, изключително на Германия.

" Тъй като това ще отнеме известно време, ние ще разгледаме мостово решение, с цел да осигурим бърза и целенасочена поддръжка там, където е най-необходима “, сподели шефът на Европейска комисия, само че още веднъж без да даде детайлности, оповестява Ройтерс.

Фон дер Лайен сподели още, че Комисията в този момент работи върху това какви са потребностите на зелената промишленост.

Формата на отговора на Европейски Съюз на Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати обаче разделя страните членки, показва " Файненшъл таймс ". Някои се притесняват, че по-разхлабените правила за държавна помощ ще изкривят единния пазар, като незаслужено облагодетелстват по-богатите страни като Германия, до момента в който други - в това число Берлин - не са склонни да се съгласят на по-общи заеми за финансиране на планове в целия блок.

 

Източник БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР