ЕК отправи предупреждение към България, че като й е позволила

...
ЕК отправи предупреждение към България, че като й е позволила
Коментари Харесай

ЕК размаха пръст на България: Не ви направихме изключение за петрола, за да го продавате

ЕК насочи предизвестие към България, че като й е разрешила да купува съветски нефт, това не изначава, че суровината може да се препродава. Не това е била задачата на изключението от санкционния режим против Русия. 

Изявлението идва единствено ден откакто служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи в предаването „ Защо, господин министър “ на bTV, че няма условие на Брюксел да не продаваме импортираните съветски горива. „ Дерогацията не изисква ограничение на търговията “, безапелационен беше Росен Христов в ефира на bTV.

Европейска комисия обаче през днешния ден посочи: „ Заради характерното си географско състояние, България получи дерогация от глобите за импорт на съветски нефт по море за стеснен интервал от време, до края на 2024 година. Много е значимо обаче, че това изключение за България се прави, поради характерното й географско състояние, а не с цел да го продава на други държави-членки или на трети страни “, съобщи Даниел Фери, представител на Европейска комисия.

Забраната за импорт на съветски петрол в Европейски Съюз беше включена в шестия пакет наказания на Брюксел против Русия поради войната в Украйна. Пакетът беше признат през юни тази година и не разрешава покупка, импорт и трансфер на съветски петрол и на редица петролни артикули от Русия към Европейски Съюз. Временното изключение за България е до края на 2024 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР