EK ни подкрепи за таксите за газа. Това стана ясно

...
EK ни подкрепи за таксите за газа. Това стана ясно
Коментари Харесай

EK ни подкрепи за таксите за газа

EK ни поддържа за таксите за газа. Това стана ясно късно нощес от думите на представителя на Европейска комисия Улоф Гил.

С това решение Европейската комисия застава зад въведените от страната ни директни такси за съветския природен газ. Синьото гориво отива за Сърбия и Унгария през разположения на нашата територия газопровод “Турски поток ”.

“Оценяваме и обсъждаме с българските управляващи тези неотдавна въведени ограничения. Политиката на наказания към Русия е обрисувана. Тя е преразгледана и призната на равнище Европейски Съюз и той би трябвало да остане обединен в поддръжката си за Украйна ”, сподели още Гил.

Държавното решение е за въвеждане на такса от 20 лева на мегаватчас при импорт и транспорт на съветски газ. То  беше оповестено предишния петък в “Държавен вестник ”.

По този мотив министър председателят Николай Денков разяснява, че България има правото да наложи такса. А и също, че по този метод основава конкуренция.

Сърбия реагира

България ни дискриминира. Това е тезата на шефът на “Сърбия газ ” Душан Баятович, който приказва от името на родината си и Унгария. Причината е въвеждането на налог върху преноса на съветски газ през българска територия. Според него това е политическо решение, а цената би трябвало да бъде платена от две страни – Сърбия и Унгария.

Баятович сподели това при подписването на контракта за създаване на газопроводната мрежа в Нови Белград.

Директорът на “Сърбия газ ” добави, че Белград е в контакт с Унгария и България.

Правителствата на Сърбия и Унгария излязоха със взаимно изказване и го нарекоха на практика „ неприятелски акт “

„ Тук имаме две неща. Първото е, че това е някакво наказване на Русия поради войната в Украйна.  Интересно е, че този закон не е признат от Европейската комисия (ЕК), а от България. Второ, това е някакво поощряване на ВПГ и съставлява безусловно политическа мярка. Това е дискриминационна мярка на пазара и няма условие за въвеждането и́ “, сподели Баятович.

Както той изясни, превозът на газ е монополна активност. По думите му сръбската организация за енергетика и „ Транспортгаз Сърбия “ би трябвало да потвърди всичките си разноски – от какво се състои цената на превоза на газ, всички приети разноски, които могат да бъдат част от вложения, поддръжка и други.

„ Това е дискриминационна мярка, съгласно която Сърбия, Унгария. Вероятно и част от потребителите в Австрия и Словакия са осъдени “, добави Баятович.

Директорът на “Сърбия газ ” сподели още, че към този момент цената на газа е под 300 евро на границата със Сърбия. Като се прибавят таксите, които законът предлага, цената на газа се подвига с 30 %

“Има още неща, които основават проблеми – преди всичко кой ще го заплати ”, споделя той. „ Има политическа игра, евентуално от Съединени американски щати и Европейска комисия, само че не разбирам за какво наказваме европейските страни. Ако “Газпром ” не е платил това обвързване, тези 100 евро, тогава някой ще каже, че услугата не е платена и газът не може да бъде превозен повече. Това е ужасна обстановка за цяла Югоизточна Европа. Това се пробва да направи в този момент с този закон. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР