ЕК изпраща уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще

...
ЕК изпраща уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще
Коментари Харесай

ЕК предупреждава Унгария

ЕК изпраща уведомително писмо до Унгария с предизвестие, че ще спре заплащанията от еврофондовете. Причина за това са нередности с публични поръчки, от които е ощетен бюджетът на Европейски Съюз.

Става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в областта на публичните поръчки. Комисията счита, че управляващите в Унгария пречат и лимитират следствията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушаване на европейското законодателство. Проблем е и неналичието на ефикасна рамка за битка с корупцията в Унгария, както и на без значение следствие на финансовите измами.

За първи път Европейска комисия изпраща уведомително писмо в границите на новия механизъм, обвързващ приемането на средства от еврофондовете с върховенството на закона в страните членки. Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да докара до вероятно прекъсване на еврофондовете, съобщи БНР.

Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото. Властите би трябвало да дадат пояснение и да предложат метод, по който нарушаванията да бъдат прекъснати.

Ако това не се случи, процедурата ще продължи. Последната стъпка на Колегиума на комисарите е предложение за ограничения, които да се одобряват от Съвета на Европейски Съюз, а точно - прекъсване на заплащанията по европейските фондове. Решението би трябвало да бъде взето с квалифицирано болшинство, съобщи BG ON AIR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР