ЕК издава насоки за по-лесно хващане на допусканите досега нарушения

...
ЕК издава насоки за по-лесно хващане на допусканите досега нарушения
Коментари Харесай

Брюксел: Различното качество на стоки в еднаква опаковка е нарушение на европейските правила

ЕК издава насоки за по-лесно улавяне на допусканите до момента нарушавания на пазара

Продаването на артикули с друго качество с идентична опаковка е нарушаване на правото на Европейски Съюз, съобщи през днешния ден Европейската комисия, заяви Българска телеграфна агенция.

По този мотив комисията издава насоки, с които националните управляващи да откриват по-лесно допусканите до момента нарушавания на пазара. Европейска комисия отбелязва, че прекомерно дълго управляващите в обособените страни в Европейски Съюз не съумяват сами да се оправят с това предизвикателство.

Комисията прецизира, че при подозрения за злоупотреби следва да бъде прилагана директивата против нечестните търговски дейности. По силата на тази разпоредба на Европейски Съюз търговците и производителите нямат право да си служат със илюзия. Когато бъде открито нарушаване, управляващите могат да подават данните в общоевропейска осведомителна система.

Европейска комисия отделя един милион евро за създаването на методология за оценка на наличието на продаваните в Европейски Съюз артикули. Още един милион евро ще бъдат обезпечени за събирането на доказателства и използването на европейските правила. Производителите на артикули са дали обещание на комисията, че тази есен ще одобряват правила за личното си пазарно държание.

Комисията регистрира, че в обособените страни от Европейски Съюз до момента производителите продават артикули с идентична опаковка, само че с друго качество. Дадени са образци с кафе с друго наличие на кофеин, леден чай с друго наличие на захар, както и рибни произведения с нееднакво наличие на суровина./monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР