ЕК днес е изразила намерение да бъде закрит Механизмът за

...
ЕК днес е изразила намерение да бъде закрит Механизмът за
Коментари Харесай

ЕК премахва специалния мониторинг на България и Румъния

ЕК през днешния ден е изразила желание да бъде закрит Механизмът за съдействие и инспекция на България и Румъния. Предприемат се последни стъпки и комисията подхваща дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки.

Крайното решение е на Европейския съвет. Зам.-председателят на комисията Вера Йоурова разгласи, че то се чака до края на август.

Механизмът е основан с влизането на България и Румъния в Европейски Съюз през 2007-а като имаше за цел да насърчи промените. Последният отчет за България беше от есента на 2019 година След него тогавашното държавно управление на Бойко Борисов съобщи, че България стопира да се следи по механизма, тъй като условията са изпълнени. Формално обаче това се случва чак в този момент.

„ По този метод се официализира мнението, което делегацията предходната седмица в Брюксел чухме и беше показано от Урсула фон дер Лайен. Тогава тя сподели в неофициален порядък, че комисията ще пристъпи към предложение за унищожаване на този механизъм, който е ексклузивен за България и Румъния. Ще остане един- единствен общ водоравен механизъм за господство на правото, който се отнася за всички страни членки. Не би трябвало да се успокояваме, а да осъществим в цялост всички рекомендации в тези констатации. Това, което зависи от Министерски съвет, ще го създадем, уповавам се Народно събрание ще има задоволително градивен дух и предпочитание да се създадат нужните промени “, сподели министър председателят Николай Денков при започване на държавното съвещание.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че в последно време политическата конюнктура в нашата страна е била комплицирана и приемането на промени е било затруднено. Надявам се настъпилите промени да улеснят нужните промени, добави той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР