Ежегодно хиляди юридически лица попадат в черните списъци с големите

...
Ежегодно хиляди юридически лица попадат в черните списъци с големите
Коментари Харесай

110 дружества регистрирани на ул. Калина 60 в Столипиново...

Ежегодно хиляди юридически лица попадат в черните описи с огромните длъжници на Национална агенция за приходите. Голяма част от тях обаче се оказват неоткриваеми на посочените адреси, а инспектори, правосъдни реализатори и всевъзможни институции с години не престават да ги търсят тук-там, където от дълго време ги няма или в никакъв случай не са били.

Казусът с фиктивните адреси на юридическите лица още веднъж е на дневен ред, откакто от " Продължаваме промяната " анонсираха концепцията за нов режим на регистрация на компанията като проект за справяне с приключването на Данък добавена стойност. Според плановете на специалистите от въвеждането на налога през 2000 година поради порочната процедура бюджетът е изгубил сред 16 и 20 милиарда лв..

В България режимът по регистрация се оказва доста по-либерален спрямо процедура по дерегистрация. Проблемът е подбуден от празнина в правната уредба на фирмената регистрация в Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в Търговския закон, както и в Наредба №1 от 14.02.2007 година за водене, запазване и достъп до комерсиалния указател и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Част от наложителната информация, която се попълня, са данните за тяхното седалище и адрес на ръководство. Те се показват от търговеца, само че не подлежат на действителна инспекция, както и правното съображение за прилагане на парцела на съответния адрес. Така никой не може да спре измамниците при регистрация на юридическо лице да посочат случаен адрес на ръководство без познание и единодушие на притежателя. Най-често по този начин на подправени адреси се записват компании фантоми, които се занимават с източване на Данък добавена стойност.

В проблема има и друга страна, обвързвана с адвокатските адвокатски фирми, които постоянно дават адресите си за регистрация на сдруженията на своите клиенти, само че сега, в който преустановят активност с тях, в офисите им остават да се водят компаниите, които в миналото са обслужвали. Така да вземем за пример на ул. " Хан Кубрат " 1 в Пловдив се водят 94 сдружения, като съвсем всички действително в никакъв случай не са били на адреса, а просто са се обслужвали от юристи в административната постройка.

В Пловдив и района има стотици сходни случаи. Предварителната инспекция на " Марица " сподели, че има няколко адреса под тепетата, които са се трансформирали в същински свърталища за кухи компании или сдружения с големи задължения. От разбора на базите данни в Търговския указател може изрично да твърдим, че най-малко 4000 сдружения в града и региона " висят " по фиктивни адреси. Ако към тях се прибавят и редицата компании, които са трансферирани на чистачи от региона, броя ще скочи до над 5000.

Едни от обичаните места на измамниците са ромските махали в града. Сред най-популярните е ул. " Калина " 60 в " Столипиново ". Към момента там се водят над 110 юридически лица, като инспекцията сподели, че нито едно от тях не се е помещавало действително там, все пак към този момент 10 години съседи споделя, че всяка седмица идват разнообразни институции и писма.

В пловдивското село Йоаким Груево също има сходен адрес - рухнала и изоставена къща на улица " 19-а " с номер 35, която е приютила цели 70 компании. В село Ведраре и Соколица също има адреси с по десетки компании.

За решаването на казуса може да се вземе образец от уреждането на въпроса с гражданската регистрация. Когато жител желае да се записва по непрекъснат или сегашен адрес, той би трябвало да показа редица документи, които са регламентирани в Закона за гражданската регистрация. Това са документ за благосъстоятелност, документи за прилагане на парцела за жилищни потребности, в това число контракт за прилагане на обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, други документи, доказващи собствеността или използването на парцел. Ако не е притежател на парцела, тогава от жителя се изисква документално единодушие от притежателя посредством декларация по пример, подадена персонално или с нотариална легализация на подписа, и други документи. Освен това има съответни условия по отношение на броя на лицата, които могат да се записват на един адрес.

Подобен ход обаче ще касае единствено новите регистрации и на процедура ще остави стотици жители в Пловдив и региона с хиляди компании по адресите им. В родното законодателство не участва опция притежателите на парцели по длъжностен или правосъден път да дерегистрират компаниите. Дотогава обаче институции, кредитори и даже някогашни завлечени клиенти и чиновници ще продължат да търсят от дълго време изчезнали компании и притежатели.
Свързани вести Заложна къща с 2 лв. капитал изкупува задължения и закъсали бизнеси Бушон от Пещера изпра компанията на някогашен зам.-министър Компания с подправен адрес в Марково внесе 137 тона незаконен боклук
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР