Ежегодно 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани

...
Ежегодно 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани
Коментари Харесай

Всяка година 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани с работа заболявания

Ежегодно 2,7 млн. души умират при трудови злополуки или свързани с работа болести. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който дружно със синдикалисти, представители на изпълнителната власт и работодатели уважи паметта на починалите при трудови злополуки при паметника на починалите пред постройката на КНСБ.

Поводът е днешният 28 април Международен ден в памет на починалите при трудови злополуки. По данни на Международната организация по труда (МОТ) починалите единствено при трудови злополуки  са 360 хиляди души.  Ежегодно 270 млн. души се нараняват на работното място, а загубите от тези злополуки и професионалните болести възлизат на 4 % от международния БВП. 

Мотото на тазгодишната акцията на Международната организация по труда (МОТ) е да реализираме нулева смъртност на работното място до 2030 година В своя манифест за нулева смъртност на работното място Европейската конфедерация на профсъюзите декларира, че всеки работен ден в Европейски Съюз 12 работещи не се прибират вкъщи след работа заради това, че са починали на работното си място, уточни Димитров. В тази връзка КНСБ упорства да бъде призната Националната стратегия по сигурност и здраве при работа за 2022 година – 2024 година в сходство с главните цели на Стратегическата рамка  на Европейски Съюз за здравословни и безвредни условия на труд, сподели той. 

Президентът на КНСБ заяви, че МОТ ще прогласи безвредните и здравословни условия на труд като част от фундаменталните права на работното място. Очакваме това да се случи през юни. 

По оперативна информация на Национален осигурителен институт през 2021 година у нас са регистрирани 68 смъртни случаи, включително четири дами или с 21 смъртни случаи по-малко от 2021 година, уточни Пламен Димитров. По думите му на всеки пет дни, един български служащ умира на работното място.

Секторите с най-висока смъртност са: „ Строителство “ – 18 починали през 2021 година или с един повече от 2020 година, следван от бранш „ Сухопътен превоз “ с 10 починали или с един по-малко от 2020 година,  и бранш „ Търговия “ – седем души починали, също с един по-малко от 2020 г. 

Има понижение на съдбовните случаи, само че все пак, ние твърдим, че с изключение на усъвършенствания надзор, към момента доста трудови злополуки не се рапортуват. Отчетените трудови злополуки през 2021 година са 2392 и са с 83 повече от миналата година, сподели президентът на КНСБ.  

Синдикатът подкрепя децата на починалите при трудови злополуки със основания „ Благотворителен фонд проф. доктор Желязко Христов “. Пламен Димитров заяви, че сега стипендиите са 38, като през последните две години по време на епидемиологичната конюнктура са добавени пет деца, изгубили родителите си боледуване  от COVID-19. Децата получават 50 лева на месец  до довеждане докрай на междинното си обучение. 

Жулиета Върлякова, заместник-министър на труда и обществената политика прикани за персонална отговорност при спазването на здравословните и безвредни условия на труд. Мария Минчева, заместник-председател на БСК също акцентира смисъла на човешкия живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР