Ежедневният прием на домати може да ограничи наполовина развитието на

...
Ежедневният прием на домати може да ограничи наполовина развитието на
Коментари Харесай

Доматите – естествен враг на рака на кожата


Ежедневният банкет на домати може да ограничи на половина развиването на рак на кожата при някои хора, демонстрира изследване на американски учени. Според проучването, което цели да откри по какъв начин хранителният режим се отразява на заболяването, доматите понижават със приблизително 50% раковите тумори при мъжки мишки. В същото време обаче не се следи смяна при туморните образования на женските животни, съобщи БГНЕС.

За да проведат опита, учените са давали на мишките сушени домати на прахуляк в размер на 10% от дневния им банкет на храна в продължение на 35 седмици, след което те са били излагани на ултравиолетова светлина, написа научното издание "Сайънс алърт”. Причината, заради която най-вероятно доматите оказват помощ, е, че каротеноидите – пигментиращите съставки, които дават на доматите техния цвят, защищават от нездравословното влияние на UV-лъчите, счита съавторката на изследването Джесика Купърстоун от Колежа по храни, земеделие и околна среда на Охайо.

Според предходни проучвания мъжките мишки развиват по-бързо рак на кожата и при тях той е с повече тумори, които са и по-агресивни. "Това изследване демонстрира, че би трябвало да вземем поради пола, когато проучване разнообразни превантивни стратегии”, показва един от другите създатели проф. Татяна Оберишин. "Това, което работи при мъжете, може да не работи също толкоз добре при дамите и обратното”, добави тя.

Предишни проучвания върху хора са открили, че потреблението на доматена паста за избран интервал от време може да облекчи кожни изгаряния, като се допуска, че това още веднъж се дължи на каротеноидите, показва Купърстоун. По думите й ликопена, който е главният каротеноид в доматите, е най-ефективният антиоксидант измежду този тип пигменти. "Въпреки това, сравнявайки ликопен, предаден от естествени храни (като домата), или като синтезирана добавка, доматите наподобяват по-ефективни при предварителната защита на изчервяване след излагане на UV-лъчи, което подсказва, че и други съставки в тях може да са от значение”, сподели Купърстоун.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР