Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали

...
Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали
Коментари Харесай

Ежедневният прием на витамин D може да предотврати появата на автоимунни заболявания

Ежедневният банкет на добавки с витамин D може да понижи риска от развиването на автоимунно положение с 22 % (поне при хората над 50-годишна възраст). Това открива ново проучване, публикувано в BMJ .

Витамин D, който механически видяно е тип стероид, се образува по натурален път в човешкото тяло. Достатъчно е просто да излезем на открито и да се изложим на малко слънце.  Въпреки че неговата задача е да контролира равнищата на калций и фосфат в тялото, от много време насам учените допускат, че той оказва удобен резултат и върху имунната система.

Знаем също по този начин, че той евентуално може да се употребява и за лекуването или предотвратяването на автоимунни болести. Между двете обаче по този начин и не бе открита причинно-следствена връзка. Досега.

„ Знаем, че витамин D въздейства благотворно на имунната система на животни – споделя Карън Костенбадер, един от създателите на новото изследване. – Досега обаче не бе потвърдено, че приемът на витамин D може да предотврати автоимунните болести. “

В рамките на огромно дълготрайно рандомизирано двойно-сляпо изследване (на процедура златният стандарт) откриватели от Brigham and Women’s Hospital способността на витамин D и омега-3 мастни киселини да предотвратяват появяването на автоимунни болести. В него вземат участие съвсем 26 000 души от разнообразни краища на Съединени американски щати – всички над 50-годишна възраст. Всеки от тях съблюдава един от общо четири дневни режима – витамин D или плацебо, омега-3 или плацебо, витамин D и омега-3 или две плацебо добавки.

„ Най-хубавото нещо на рандомизираните клинични изследвания е, че посредством тях можем да установим причинно-следствена връзка “, добавя Костенбадер пред New Scientist.

Въпреки че омега-3 добавките също понижават риска от появяването на автоимунно заболяване (в рамките на 5 години), резултатът не е чак толкоз мощно изразен, колкото при групата, приемала витамин D.

Ефектът е най-силен през първите две години – следи се повишаване от 22 на 39 % (т.е. рискът спада с близо 2/5).

„ Сега, когато моите пациенти, сътрудници или другари ме питат кои витамини или добавки бих предложила да одобряват, с цел да понижат риска от появяването на автоимунно заболяване […], аз им предлагам витамин D (2000 IU (международни единици) на ден) и морски омега-3 мастни киселини (рибено масло) по 1000 мг дневно – дозите, употребявани в [това проучване] ", допълва Костенбадер.

Първоначално изследването, наречено VITAL, е имало за цел да ревизира дали витамин D и омега-3 мастни киселини могат да понижат риска от рак, сърдечно-съдови болести и инсулт при хора с история на тези болести.

Малко преди планът да бъде стартиран обаче, екипът взема решение да организира в допълнение изследване и върху степента на поява на автоимунни болести, в това число ревматичен артрит, полимиалгия ревматика, псориазис и болест на Хашимото.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР