Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали

...
Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали
Коментари Харесай

Ежедневният прием на витамин D предотвратява куп заболявания

Ежедневният банкет на добавки с витамин D може да понижи риска от развиването на автоимунно положение с 22% при хора над 50 година Това открива ново проучване, оповестено в BMJ.
Витамин D се синтезира естествено в човешкото тяло при излагане на слънце и неговата задача е да контролира равнищата на калций и фосфат.
"Знаем, че витамин D въздейства благотворно на имунната система на животни. Досега обаче не бе потвърдено, че приемът на витамин D може да предотврати автоимунните болести. " споделя Карън Костенбадер, съавтор на новото изследване.
В рамките на огромно дълготрайно изследване на инцидентен принцип откриватели от Brigham and Women’s Hospital учат способността на витамин D и омега-3 мастни киселини да предотвратяват появяването на автоимунни болести. В него вземат участие съвсем 26 000 американци над 50 година Всеки от тях съблюдава един от общо четири дневни режима – витамин D или плацебо, омега-3 или плацебо, витамин D и омега-3 или две плацебо добавки.
"Най-хубавото нещо на клиничните изследвания на инцидентен принцип е, че при тях можем да установим причинно-следствена връзка. Въпреки че омега-3 добавките също понижават риска от появяването на автоимунно заболяване (в рамките на 5 години), резултатът не е чак толкоз мощен, колкото при групата, приемала витамин D. " добавя Костенбадер.
Ефектът е най-силен през първите 2 години: следи се повишаване от 22 на 39%.
Така изследването дава късмет за хора с автоимунни болести, в това число ревматичен артрит, полимиалгия ревматика, псориазис и болест на Хашимото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР