Егото на президента Радев и алчността за слава на освободител

...
Егото на президента Радев и алчността за слава на освободител
Коментари Харесай

Валерия Велева: Егото на Радев и алчността за слава на освободител

Егото на президента Радев и алчността за популярност на избавител са в центъра на комкентара на журналистката Валерия Велева. Той е отдаден на напъните за освобождението на българските моряци в Иран от страна на Елена Йончева и дейностите на президента в тази посока. 

SafeNews разгласява коментара без редакторска интервенция:

След няколкомесечна усърдно подготвяна филантропична интервенция на 19 септември т.г. евродепутатът Елена Йончева съумя да доближи до пристанищния град на Йемен – Ходейда и да се срещне с пленените български моряци от кораба „ Галакси Лийдър ”- капитанът и старши помощник-капитанът Любомир Чанев и Данаил Веселинов. Както е известно от ноември м.г. те са в плен при хутите, дружно с още 17 моряци.

Йончева се готви от близо половин година за тази си задача. Българските управляващи в лицето на Външно министерство неведнъж я предизвестяват, че задачата крие огромен риск за нея, само че това не я отхвърля.

През май опитът й е бил несполучлив, през септември срещата се случва.

Зад Елена Йончева стои мощен екип от съидейници в България и в Европа, който подвига на крайник съвсем целия свят – осигуриха й логистика, сигурност, отвориха й дипломатически канали и другарски връзки.

За задачата си Елена Йончева получи позволение от Организация на обединените нации, Организация на обединените нации пък взе позволение от Саудитска Арабия. Стъпка по стъпка евродепутатката ни откри връзка с управляващите в Сана, по-късно води дълги договаряния с европейски дипломати, до момента в който стигне до върха на властта в Йемен. Зад Йончева застана президентът на Йемен. Именно неговият консултант по външнополитическите въпроси Абдулила Хаджер й дава уверения, че причините и апелите й за разрешаване на обстановката се одобряват съществено.

И тъй като Сана и Йемен са с друг интернационален статут Йончева се среща и с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместител Абдул Уахед Абу Рас. Сега чака среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат ”.

Само си помислете за каква подготовка става дума – какви ходове е подхванала, какви диалози е провела Елена, с цел да реализира всичко това, прилагайки в действителност неповторима дипломатическа тактичност, с цел да балансира сред двете враждуващи страни.

И е съвсем на финала – към този момент се обмислят съответните стъпки за скорошно освобождение на моряците ни, които, както споделя тя, са в тежко психическо положение.

И в този миг се намесва президентът Радев Радев, чиято администрация до този миг, 10 месеца след похищението, не си е мръднала пръста за този случай.

В рамките на срещите в Организация на обединените нации Радев през вчерашния ден взема решение да моли иранския си сътрудник Масуд Пезешкиан за поддръжка в договарянията за освобождението на нашите моряци.

Ход, който освен че е непотребен, само че и крие опасности за противоположен резултат. Защото, от една страна, е известно, че при такива объркани договаряния с похитители, тихата дипломация е работещата. И задачата на Елена до този миг го потвърждава.

От друга – хутите не желаят по никакъв метод да бъдат възприемани като прокси на Иран. И в това отношение Радев прави обществено безусловно неверен ход.

Моряците ни признаха, че са обезверени, че преди срещата си с Йончева са се чувствали изоставени от българската страна. Десет месеца ни новина, ни кост от България. Никой не ги е потърсил…

Не президентът, Елена им е вдъхва кураж и вяра за връщане вкъщи

Къде беше Радев до момента?

Къде беше загрижеността на българския държавен глава за изпаднали в неволя български жители?

Какви ходове до момента предприе Радев? Никакви! Или – без резултат.

Елена проби целия кордон на българското държавно безхаберие и дипломатическа отпадналост и с невероятната си непримиримост, познания, храброст и деликатност е на прага да извърши задачата си.

А Радев, воден само от егото си, в този момент желае да се накичи със славата на избавител! Какъвто не е!

И бие тъпани по света по какъв начин преговаряме с похитители!

Е, няма подобен държавен глава!

Диагнозата е класическа – манията да покажеш, че си приключил нещо огромно, без това да е реалност.

(Бележка на Автора: Веднага след публикуването на този коментар ми се обади секретарят на президента Димитър Стоянов и акцентира, че написаното за бездействието на администрацията на президента по този случай не е правилно. Била основана работна група, взаимно с Министерство на външните работи, в която той взе участие.

На въпроса ми – какво е свършила тази група, какви съответни стъпки са подхванати от страната за освобождението на моряците ни, Стоянов отхвърли да “предостави такава информация ”.

Той обаче не оспори обстоятелството, че един евродепутат, в тази ситуация Елена Йончева, се е оказал по-ефективен в дипломацията си от дейностите на цялата администрация на президента, които към този миг са безрезултатни, а работната група в действителност се е провалила.)

 

Източник – Валерия Велева за Епицентър

Още вести четете в: Коментари За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР