Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал

...
Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал
Коментари Харесай

Арестуваха египтянин в С. Арабия – закусвал с жена

Египтянин е бил задържан в Саудитска Арабия, откакто разгласил в Twitter видео, на което се вижда по какъв начин се храни на закуска дружно с жена, заяви Би Би Си.

На фрагментите, които за мнозина наподобяват изцяло почтени, се вижда по какъв начин мъжът се храни дружно с жена, покрила напълно лицето си с обичаен хиджаб и за която се допуска, че е от С. Арабия.

Това държание обаче е срещу закона в родната на Осама бин Ладен страна. Там да вземем за пример в заведения като McDonald's или Starbucks фамилиите и ергените би трябвало да седят в обособени зони. Същото важи и за работните пространства, където дамите би трябвало да седят настрана от ергените.

Също по този начин не им е позволено да вършат съвсем нищо, без да са съпроводени от мъже, които да ги „ закрилят “ – нормално това са татко или брачен партньор, само че от време на време и брат или наследник.

Египтянинът е задържан от саудитското министерство на труда и общественото развиване, което го е обвинило в няколко нарушавания, както и в това, че е заел пост, който е особено непокътнат за саудитци.

От позиция на С. Арабия

В 30-секундното видео се вижда по какъв начин мъжът и дамата се майтапят, че си хапват закуската дружно и че никой различен не е поканен.

Но най-проблемно в държанието им се явява краят на клипа, в който се вижда по какъв начин дамата храни мъжа.

Мнозина саудитци са извънредно сериозни към държанието а двамата сътрудници, като множеството се чудят за какво мъжът е осъден, а не дамата.

„ Искам да схвана за какво мъжете непрекъснато са наказвани, а не дамите “, писа в Twitter потребителка с име Malak, допълвайки: „ Аз съм саудитска жена и, кълна се, желая да я санкционират дружно с него. Смях, хранене на работното място… къде са ви границите? “

Някои консуматори въпреки всичко са по-кротки и цивилизовани в посланията си, смятайки, че работните взаимоотношения би трябвало да са издигнати над половата еднаквост.

Потребителят Tarek Abd Alaziz приканва за това сътрудниците да могат свободно да „ се майтапят или хранят дружно, или да могат да вършат неща, които са от естеството на естествени човешки взаимоотношения “.

Според мнозина в С. Арабия „ да се основават и развиват работни постове за дами измежду чужденци е в нарушаване на традиции, обичаи и полезности “.

От позиция на Египет

В Египет мнозина са сюрпризирани от шума, който се подвигна в С. Арабия и се чудят по какъв начин някой може да бъде задържан за такова почтено видео.

В частност хората показват очевидното разминаване сред ареста и наскорошната стратегия на страната в посока увеличение на правата на дамите, стартирана с правото им да карат, обещано им през май месец.

ТВ водещият Осама Гауийш съобщи, че е комплициран от ареста, питайки: „ Не желае ли саудитският принц Мохамед бин Салман една нова по-отворена Саудитска Арабия, с концертни зали и кина, и плажове, и визия за 2030-та? “

Египетска потребителка с име Sonia, съобщи, че счита случилото се за резултат от „ чупливото его “ на саудитските мъже: „ Не мога да допускам, че египтянин ще бъде депортиран и ще си загуби работата, единствено тъй като саудитските мъже имат толкоз чупливо его “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР